PRIDRUŽITE SE

najava

U pripremi odluka za pomoć građevinarima suočenima s poskupljenjem

Od potpisa ugovora do početka radova zna proći i po nekoliko mjeseci, tijekom kojih su troškovi za građevinare znatno porasli.

Piše: Hina/a.t.
15.06.2022. 10:25

Vlada će vjerojatno idući tjedan donijeti odluku kojom se pomaže građevinarima suočenima sa znatnim poskupljenjem građevinskih materijala i drugih troškova, najavio je u srijedu ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

"Odluka je u pripremi i vjerojatno će ju na idućoj sjednici vlade predložiti ministar (graditeljstva, op.ur.) Paladina", rekao je Butković uoči vladine sjednice.

Upozorio je da je riječ o pravno i financijski "vrlo kompleksnom" pitanju, pa se odluku treba dobro pripremiti budući da zadire u pitanja javne nabave, Zakona o obveznim odnosima, a utječe i na realizaciju "europskih" projekata u Hrvatskoj.

Butković priznaje da je došlo do određenog zastoja u realizaciji javnih projekata, pogotovo u cestogradnji, jer, kako je rekao, postoje situacije gdje su ugovori potpisani, ali izvođači ne žele početi raditi jer im se to ne isplati po ugovorenim cijenama. Naime, kako je objasnio, od potpisa ugovora do početka radova zna zbog žalbi i drugih razloga proći i po nekoliko mjeseci, tijekom kojih su troškovi za građevinare znatno porasli.

"Tražimo najbolje rješenje. Naći ćemo ga i moramo ga naći, a velike infrastrukturne projekte nećemo zaustaviti", rekao je Butković.

Kaže i da poteškoće građevinara zbog porasta troškova ne utječu na planiranu dinamiku izgradnje pristupnih cesta pelješkom mostu.

Most je izgrađen, bit će otvoren 26. srpnja i na njega se te poteškoće ne odnose, bit će određenih povećanja troškova, ali "ništa nije dovedeno u pitanje", rekao je Butković.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.