PRIDRUŽITE SE

privatne investicije

U proizvodnju duhanskih proizvoda BAT grupa uložit će još 400 milijuna kuna

BAT Grupa nastavlja s investicijskim ciklusom u tvornicu u Kanfanaru te će uložiti dodatnih 400 milijuna kuna u proizvodnju novih kategorija duhanskih proizvoda, najavili su u petak iz te kompanije.

Piše: Hina/a.t.
08.04.2022. 12:14

Nakon prošlogodišnje investicije u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za gloTM Hyper uređaje u vrijednosti od 200 milijuna kuna (27 milijuna eura), BAT nastavlja s investicijskim ciklusom u tvornicu u Kanfanaru.

Kompanija će, kazao je generalni direktor BAT Adria Zvonko Kolobara, uložiti dodatnih 400 milijuna kuna (53 milijuna eura), čime je potvrdila status jednog od najvećih stranih privatnih investitora u Hrvatskoj. 

Po njegovim riječima, ta BAT-ova ulaganja "daju veliki doprinos domaćem gospodarstvu jer uvođenje nove proizvodnje, inovacije i suvremene tehnologije donose dodatni rast izvoza, zapošljavanje i razvoj potpuno novih znanja koja oblikuju Kanfanar u tvornicu budućnosti". Rekao je i kako će nove investicije zahtijevati i nova zapošljavanja, no nije mogao precizirati o kojem broju je riječ.

Naveo je i kako su se u četvrtak susreli s premijerom Andrejom Plenkovićem kako bi njega i Vladu informirali o investicijama koje planiraju. Na novinarsko pitanje vezano uz problem dizanja trošarina na koje su upozoravali kazao je da je pitanje trošarina u nadležnosti Vlade, ali kako bi voljeli da postoji trošarinski kalendar koji bi im omogućio bolju predvidivost i održivost poslovanja.

Vezano uz inflaciju rekao je kako će se zasigurno negativno odraziti na njihovo poslovanje.

Tvornica u Kanfanaru proizvodi grijane duhanske proizvode (THP) koji tijekom upotrebe ne gore, već se zagrijavaju, i to i za domaće i za sve veći broj inozemnih tržišta. U idućim godinama tvrtka planira povećati ukupnu proizvodnju u Hrvatskoj s obzirom na sve veću potražnju za tim proizvodima nove generacije.

Iz BAT-a su naveli kako je nakon akvizicije 2015. godine BAT Grupa dodatno investirala gotovo 1,1 milijardu kuna (gotovo 135 milijuna eura) i nastavila povećavati proizvodnju, zaposlenost i izvoz. 

U Hrvatskoj BAT godišnje uplati 3,5 milijardi kuna poreza i doprinosa u proračun te izravno zapošljava 1.500 ljudi. Osim toga, kompanija svake godine stvori više od 1,4 milijarde kuna dodane vrijednosti BDP-u, a najznačajniji rast doprinosa BDP-u ostvaren je kroz tvornicu u Kanfanaru koja kontinuirano povećava proizvodnju i izvoz.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.