PRIDRUŽITE SE

Program POS-a

U Rijeci do kraja godine bit će izgrađeno novih 90 POS stanova

Novih 90 stanova, koji se u riječkom naselju Martinkovcu grade po modelu društveno poticane stanogradnje, trebali bi biti završeni do kraja godine, a useljenje stanara očekuje se potkraj ove ili na početku sljedeće godine, rečeno je u srijedu nakon obilaska gradilišta.

Piše: Hina
12.10.2022. 15:21

Riječ je o tri objekta, svaki sa po 30 stanova, od kojih je 36 jednosobnih s dnevnim boravkom dok su 54 dvosobna stana s dnevnim boravkom.

Gradilište su obišli predstavnici Grada Rijeke, Agencije za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke i izvođača radova, tvrtke VG5 iz Ljubljane.

Radovi su počeli u srpnju 2021., do sada je ih je izvedeno oko 85 posto, a u sklopu projekta uređuju se pristupni putevi, parkiralište i okoliš.

Ukupna vrijednost investicije je 54,5 milijuna kuna s PDV-om, od čega je Grad Rijeka, putem građevinskog zemljišta, uređenja komunalne infrastrukture i priključaka osigurao 4,3 milijuna kuna. Dio novca, 11,3 milijuna kuna, osiguran je iz državnog proračuna, a 38,8 milijuna kuna odnosi se na kupce, njihova vlastita sredstva ili kredit.

Uz to, Grad Rijeka, kako bi se ostvarili uvjeti za izgradnju novih stambenih zgrada na Martinkovcu, u projektnu dokumentaciju, izgradnju cesta i komunalne infrastrukture na tom području uložio je 11,8 milijuna kuna.

POS-ovi stanovi na Martinkovcu prodaju se prema Zakonu o poticanoj stanogradnji po maksimalnoj cijeni od 10.200 kuna te prema važećim gradskim listama prvenstva kupaca, a do sada je potpisano 89 predugovora za kupnju stana.

Projekt na Martinkovcu je dio programa POS-a kojeg Grad Rijeka provodi putem APOS-a Grada Rijeke kako bi se građanima omogućila kupnja stana po povoljnijim uvjetima od tržišnih.

Gradonačelnik Marko Filipović najavio je da se gradnja po POS-u nastavlja te se već priprema nova lokacija između Zametske i UIice Ivana Luppisa, na kojoj je predviđena izgradnja 25 stanova. U tijeku je izmjena prostorno-planske dokumentacije, a početak gradnje očekuje se u prvoj polovici 2023.

Filipović je naglasio da je rješavanje stambenog pitanja problem kojega su u gradskoj upravi svjesni te da su u tijeku razgovori  s privatnim partnerima i određenim bankama oko razvijanja modela kojeg bi ponudili građanima za rješavanjem njihova stambenog pitanja.

Grad Rijeka se 2001. uključio u izgradnju stanova po programu POS-a te je do sada po tom modelu izgrađeno 676 stanova. Ukupna vrijednost stanogradnje po modelu POS-a ostvarene putem APOS-a Grada Rijeke je oko 276 milijuna kuna.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.