PRIDRUŽITE SE

loše prognoze

U tri mjeseca deseci milijuna radnih mjesta manje

Sudeći po sadašnjim trendovima, broj slobodnih radnih mjesta smanjit će se a rast broja zaposlenih u svijetu značajno oslabiti u četvrtom tromjesečju 2022.

Piše: Hina
01.11.2022. 08:42

Stanje na tržištima rada širom svijeta znatno će se pogoršati pred kraj godine zbog previranja u gospodarstvu koja je izazvao rat u Ukrajini i utjecaja strože monetarne politike na potrošnju, procjenjuje Međunarodna organizacija za rad (ILO). 

Već su se pojavile naznake da je oporavak broja radnih sati početkom godine izbrisan u drugom i trećem tromjesečju, upozorio je ILO u izvješću objavljenom u ponedjeljak. Tako je od srpnja do rujna bilo 40 milijuna manje radnih mjesta s punim radnim vremenom nego u četvrtom tromjesečju 2019. godine, koje se koristi kao referentno pretpandemijsko razdoblje. Pogoršanje na sredini godine ILO pripisuje opetovanom uvođenju epidemioloških mjera i posljedičnim poremećajima na kineskom tržištu rada, kao i sukobu u Ukrajini i inflatornim pritiscima koje su stvorili poremećaji u izvozu energije i hrane. "Sudeći po sadašnjim trendovima, broj slobodnih radnih mjesta smanjit će se a rast broja zaposlenih u svijetu značajno oslabiti u četvrtom tromjesečju 2022.", procjenjuje ILO. Nezaposlenost bi pak trebala porasti, dodaju, napominjući da su se u razvijenim gospodarstvima već pojavile naznake osjetnog 'hlađenja' tržišta rada.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.