PRIDRUŽITE SE

Solarni krovovi

U Virovitici žele na svaku javnu zgradu postaviti solare 

- Želimo u budućnosti biti energetski neovisan grad i priliku poput ove maksimalno iskoristiti. Želimo solare vidjeti na svakom ‘javnom’ krovu – najavio je gradonačelnik Ivica Kirin.

07.02.2024. 13:02

U Virovitici je u tijeku realizacija projekta 'Solar roof for Green Virovitica', vrijedan 735.000 eura, u sklopu kojeg se postavljaju solarne elektrane na krovove javnih zgrada, čime će Palača Pejačević, Opća bolnica Virovitica, Dječji vrtić Cvrčak, Dvorac Pejačević i tvrtka Virkom godišnje uštedjeti 800 kw struje te ostvariti značajne uštede na računima.

Projekt instalacije sedam fotonaponskih elektrana na tih pet objekata na području grada Virovitice, ukupne snage oko 740 kilovata, pripremila je Regionalna energetska agencija Sjever (REA Sjever), dok su nositelji Grad Virovitica, tvrtka Virkom i Opća bolnica Virovitica, a s 85 posto sufinancira se iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora te uz pomoć norveškog fonda EEA Grants, izvijestili su iz Grada Virovitice.

 - Ove prve solarne elektrane postavili smo na krovove naših ustanova i tvrtki kako bismo osigurali vlastitu potrošnju električne energije i pritom maksimalno smanjiti trošak ne samo u tim objektima, već i na javnoj rasvjeti koja je postavljena u gradu. Želimo u budućnosti biti energetski neovisan grad i priliku poput ove maksimalno iskoristiti, a to znači da će ovaj primjer slijediti i tvrtke Flora i Poslovni park, a kasnije i druge gradske ustanove i tvrtke. Želimo solare u budućnosti vidjeti na svakom ‘javnom’ krovu – najavio je virovitički gradonačelnik Ivica Kirin.

Očekuju se 80 posto manji računi

Na krovovima Opće bolnice Virovitica paneli su postavljeni, a do kraja mjeseca očekuje se njihovo puštanje u rad, najavio je ravnatelj bolnice Dinko Blažević. Po njegovim riječima, očekivana proizvodnja električne energije putem panela trebala bi pokriti oko 80 posto potreba bolnice, a naveo je i podatak da se sada njihovi računi za struju mjesečno kreću između 12 i 24 tisuće eura.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.