PRIDRUŽITE SE

rast turističkih brojeva

Broj kuća za odmor u Varaždinskoj županiji svaki dan raste, već sada imaju kapacitete jednog hotela

Nedavno su predstavljeni turistički rezultati Varaždinske županije za 2022. godinu, prilikom čega je direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ rekao kako od 140 kuća za odmor, njih 68 spada u projekt "Kuće za odmor s pričom", a zajedno imaju 389 kreveta...

Piše: Iva Habulan Šavor
29.01.2023. 08:54

Posljednjih godina sjever Hrvatske postaje sve zanimljiviji turistima željnim otkrivanja prirode, običaja i ljudi, a upravo tome se ističu kuće za odmor, kojih je u Varaždinskoj županiji u ovom trenutku ukupno 140.

Naime, nedavno su predstavljeni turistički rezultati Varaždinske županije za 2022. godinu, prilikom čega je direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ rekao kako od 140 kuća za odmor, njih 68 spada u projekt "Kuće za odmor s pričom", a zajedno imaju 389 kreveta.

- Vesli nas činjenica da broj kuća za odmor u našoj županiji svakodnevno raste, a time raste i broj noćenja u kućama za odmor na području naše županije koji se za 2022. godinu bilježi za oko 24 posto. Čak 22.078 noćenja prošle godine ostvareno je upravo u tim objektima, a one čine i visokih 11 posto u ukupnim smještajnim kapacitetima. Zbog toga moram reći kako nemamo više velikih problema sa smještajnim kapacitetima jer su to smještajni kapaciteti slični jednom hotelu - rekao je Mališ.

Agroturizam s pričom

Nadalje, istaknuo je i kako je sezonalnost u turzimu stavljena u drugi plan, budući da se najveći broj noćenja protekle godine ostvario kroz tri ljetna mjeseca (lipanj, srpanj i kolovoz) te dodatno i rujan, što je suprotnost od morskog turizma. Isto tako, naglasio je i kako je cilj ove godine razviti takozvani agroturizam s pričom u sklopu kojeg će turisti obilaziti lokalne OPG-ove u mjestu u kojem borave.

- Varaždinska županija planira poticati izgradnju i opremanje kušaonica na popularnim turističkim rutama. U turističku rutu koju pripremamo za iduću godinu planiramo uvrstiti i mali busek koji vozi od OPG-a do OPG-a s mogućnošću kušaone, na taj način spojiti goste koji nam dolaze, ali i domaće ljude željne kvalitetnog odmora. Napravili bismo rute, a teško da u jednoj ruti možete obići više od četiri kušaone, a sve to u svojem tempu - objasnio je nedavno Mališu našem eTV studiju.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.