PRIDRUŽITE SE

Silazni trend

Udio žena u upravama hrvatskih kompanija u padu

Ove se godine smanjio broj društava s predsjednicom uprave u sastavu indeksa Crobex sa četiri na svega tri društva, a povećao postotak onih kompanija koje nemaju niti jednu ženu u svojoj upravi.

20.02.2024. 10:22

Selectio indeks žena, koji već 20 godina mjeri udio žena u upravama društava u sastavu burzovnog indeksa Zagrebačke burze Crobex, u 2024. godini iznosi 19,4 posto, što je pad u odnosu na 22,2 posto prošle godine.

Usporedbe radi, zastupljenost žena u upravama 350 najznačajnijih društava na Londonskoj burzi, prema podacima The Female FTSE Board Report, za 2023. je 40 posto i pokazuje trend rasta, a po podacima Europskog instituta za jednakost rodova iz 2023., udio žena u upravama najznačajnijih društava izlistanim na burzama u EU je 34,7 posto te također pokazuje trend rasta.

Ove se godine smanjio broj društava s predsjednicom uprave u sastavu indeksa Crobex - sa četiri na svega tri društva u usporedbi s prošlom godinom, pa predsjednicu uprave sada imaju: Brodogradilište Viktor Lenac i Ericsson Nikola Tesla i Podravka. S druge strane, postotak kompanija, sastavnica Crobexa, koje u upravama nemaju niti jednu ženu, tzv. zero companies, povećao se za 11,7 postotnih bodova u odnosu na prošlu godinu, na 45 posto, navode iz tvrtke Selectio.

Inače, EU je prije dvije godine donijela Direktivu o rodnoj ravnopravnosti na rukovodećim pozicijama koja zahtijeva da tvrtke koje kotiraju na burzama osiguraju da podzastupljeni rod - obično žene - imaju najmanje 40 posto imenovanja u nadzornim odborima ili barem prosječno 33 posto svih pozicija u nadzornim ili izvršnim odborima. 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.