PRIDRUŽITE SE

priopćenje

Udruga malih distributera goriva: Vladine odluke kratkoročno su rješenje

Očekuju da se nakon isteka odluka Vlade donese dugoročniji i održiv model, koji će malim benzinskim postajama omogućiti poslovanje s tržišnom maržom.

Piše: Hina/a.t.
19.07.2022. 12:43

Vladine odluke o visini maloprodajnih cijena osnovnih goriva u idućih 14 dana te izjednačavanju cijena na autocestama i izvan njih iz Udruge malih distributera goriva ocjenjuju pozitivnim pomakom, koji će djelomično pomoći malim distributerima u normalizaciji poslovanja, no napominju da to mogu prihvatiti samo kao kratkoročno rješenje.

Iz te Udruge u utorak su poručili i da očekuju da se nakon isteka odluka Vlade donese dugoročniji i održiv model, koji će malim benzinskim postajama omogućiti poslovanje s tržišnom maržom. Ističu, naime, kako trenutna marža nije dovoljna za redovno servisiranje svih obveza poslovanja, od kreditnih zaduženja, obveza prema dobavljačima do plaća zaposlenih.

Najviša utvrđena visina premije energetskog subjekta propisana Uredbom o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata od 0,65 kuna nije ujedno i marža distributera goriva, koja u idućih 14 dana neće biti, prema njihovim procjenama, veća od 0,30 kuna, dok će za prodaju plavog dizela ona i dalje biti negativna.

Kako navode iz te Udruge, s obzirom na prethodnu Uredbu, cijena plavog dizela trebala bi biti 9,80 kuna, dok je  ona i dalje zamrznuta na 9,45 kuna, što je razlika od 35 lipa po litri te će mali distributeri i dalje ostvarivati negativne marže na prodaji te vrste goriva.

Osim toga, naglašavaju u svom priopćenju,  trošak prijevoza generirat će još veće minuse na plavom dizelu, koji se ne mogu kompenzirati minimalnim maržama na benzinskom i dizelskom gorivu.

Diskriminacija malih distributera

"Ponovno se nalazimo u situaciji u kojoj se država nije odrekla poreza, već se cijena smanjila na račun distributera goriva, koji moraju pokriti razliku između nabavnih i prodajnih cijena", stoji u njihovom priopćenju.

Isto tako, navodi se, najveći broj manjih benzinskih postaja nalazi se u ruralnim krajevima i mjestima u kojima je plavi dizel važan za poljoprivredu i ima velik udio u ukupnoj prodaji. Stoga je novodonesena Uredba, u tom segmentu, ponovno diskriminatorna prema malim distributerima, smatraju u Udruzi. 

"Smatramo da model nije i ne može biti održiv dok se cijene formiraju na ovakav način, pa su distributeri prisiljeni svaka dva tjedna mijenjati kompletne procese unutar svojih poduzeća kako bi se prilagodili novim uredbama. Takve promjene iziskuju velike financijske izdatke, štete ugledu distributera i onemogućuju bilo kakvo poslovno planiranje", ističu iz Udruge.

Nastavit će se nuditi kao partner Vladi RH u iznalasku dugoročno održivog modela reguliranja cijena goriva koji će omogućiti trajnu stabilizaciju poslovanja malim distributerima goriva, ali i stabilnost tržišta naftnih derivata u Hrvatskoj. Isto tako, iz Udruge najavljuju da će iskoristiti i pravne mogućnosti koje su im na raspolaganju radi zaštite interesa članica Udruge. 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.