PRIDRUŽITE SE

stanje dramatično

Udruga poslodavaca: Narudžbe iz Njemačke su zaustavljenje, recesija stiže

U ovom razdoblju u prijašnjim godinama narudžbe s našeg najvažnijeg izvoznog tržišta bile su u punom jeku, dok je sad situacija u potpunosti drugačija. Isti je scenarij s narudžbama iz Austrije, Italije i ostalih najvećih hrvatskih izvoznih tržišta, poručuju poslodavci...

Piše: Menadžer.hr
14.11.2022. 15:39

Nakon najava premijera Andreja Plenkovića da Vlada neće odustati od uvođenja novog, većeg poreza na dobit,  HUP upućuje javni apel Vladi da odustane od novog nameta te da s poduzetnicima sjedne za stol kako bi dogovorili mjere koje će osigurati blaži udar krize koja je pred vratima Hrvatske. 

- U trenutku kada je ključno pitanje kolikog opsega će biti kriza, koja će nas pogoditi iduće godine, uvođenje novog poreza na dobit stavilo bi poduzetnike u vrlo tešku poziciju. Vlada nam je u protekle 3 godine bila saveznik u prevladavanju iznimno zahtjevnih okolnosti koje je donijela korona i energetska kriza pa pozivamo Vladu da nastavimo raditi na zajedničkim rješenjima i mjerama za borbu protiv krize, koja nas očekuje od 2023. godine - poručuju Poslodavci.

Hrvatska se, kako dodaju, mora pripremiti za suočavanje s posljedicama očekivane recesije na našim glavnim izvoznim tržištima. Uvođenje novog poreza na dobit, izvan okvira koji je preporučila Europska komisija zaustavit će investicije i zapošljavanje te daljnji rast plaća što su okolnosti koje pospješuju recesiju i potencijalnu ekonomsku krizu.

- Koliko je situacija dramatična najbolje opisuje podatak da su narudžbe prema hrvatskim kompanijama koje stižu iz Njemačke u velikoj mjeri zaustavljene. U ovom razdoblju u prijašnjim godinama narudžbe s našeg najvažnijeg izvoznog tržišta bile su u punom jeku, dok je sad situacija u potpunosti drugačija. Isti je scenarij s narudžbama iz Austrije, Italije i ostalih najvećih hrvatskih izvoznih tržišta. Posljedica je to krize koja se događa europskom gospodarstvu pa je prijetnja krize, koja je pred vratima Hrvatske, i više nego ozbiljna. Zato apeliramo na Vladu  da  razgovaramo o rješenjima koja će hrvatskom gospodarstvu pomoći da se izbori sa snažnim udarcem koji nam slijedi. To je važno za daljnje investicije i  čuvanje radnih mjesta u zahtjevnim godinama koje dolaze - poručila je glavna direktorica HUP-a, Irena Weber.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.