PRIDRUŽITE SE

GLAS PODUZETNIKA

UGP uvođenje poreza na ekstra profit smatra besmislenim i neopravdanim

Udruga Glas poduzetnika (UGP) u četvrtak je priopćila kako je uvođenje poreza na ekstra profit po trenutačnom prijedlogu besmisleno i neopravdano, upozorivši i da bi to definitivno zaustavilo potencijalne investicije i rast plaća.

04.11.2022. 08:28

Prema neslužbenim informacijama, Vlada planira uvesti dodatni porez na dobit koji se poziva na program RePowerEU i vezane direktive. Iz te udruge objašnjavaju da se prema prijedlogu želi po stopi od 33 posto oporezivati sve tvrtke u Hrvatskoj s prosječnim godišnjim prihodima većim od 300 milijuna kuna, koje su u 2022. godini imale dobit 20 posto iznad prosjeka iz prethodne četiri godine.

"Pitamo sve nadležne kako će administracija odrediti koje su tvrtke profitirale na rastu cijena energenata, a koje recimo od ulaganja u razvoj, kao i optimizacije i povećanja efikasnosti koje se ove ili prošle godine manifestirao?", stoji u priopćenju te udruge.

Iz te udruge napominju da tako široko definiran porez na ekstra profit u EU ima samo Mađarska, dok druge zemlja članice EU i Europska komisija predlažu oporezivanje samo energetskog sektora, koji je ostvarivao ekstra profite na špekulativnim cijenama plina i struje.

Kako ističu, Vlada bi htjela uprihoditi novce od svih tvrtki koje ostvaruju više od 300 milijuna kuna prihoda. Za vrijeme tržišnih nesigurnosti uzrokovanih velikom inflacijom, kada se tvrtke bore za opstanak poslovanja, uvođenje ekstra profita definitivno će zaustaviti potencijalne investicije i rast plaća, smatraju u Udruzi Glas poduzetnika.

Postavljaju i pitanje kako bi se uvođenje ekstra profita, tj. dodatnih izdataka odrazilo na određene dugoročne financijske i organizacijske planove, kao i planove zapošljavanja.

"Na primjer, tvrtka koja je na vrijeme investirala u R&D i uspješno prebrodila energetsku krizu, morat će zbog svoje sposobnosti i pravilne optimizacije poslovanja platiti državi 33 posto više. Hoće li ta tvrtka nastaviti svoje poslovanje u Hrvatskoj? Hoće li i ostale tvrtke koje će zbog svojih sposobnosti morati platiti veći porez ostati poslovati u Hrvatskoj ili ćemo nastaviti trend odlijeva intelektualnog kapitala?", stoji u priopćenju.

Mnoge tvrtke već sada gledaju kako prilagoditi svoju djelatnost ne bi li uspjele zaobići predloženi porez na ekstra profit i pronaći “rupu u zakonu”, pa je realno pretpostaviti da će mnoge tvrtke koje posluju na temelju ispravnih poslovnih odluka i pravednosti platiti ono što ne bi trebale, već će ih to samo kočiti u njihovom razvoju, upozoravaju iz Udruge Glas poduzetnika.

“Ako želite potjerati poduzetnike i investitore iz Hrvatske, uvedite nebulozne dodatne poreze. Protiv smo, ovo je jednostavno loše”, zaključuje predsjednik UGP-a, Hrvoje Bujas.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.