PRIDRUŽITE SE

poznat podatak

Ukrajinski liječnici i sestre nisu podnijeli nijedan zahtjev za licence, evo koliko ih je stiglo i koliko ih trebamo

Ukrajina pripada krugu trećih zemalja čiji obrazovni sustavi nisu usklađeni s državama članicama EU-a, pa liječnici iz tih zemalja za priznanje diplome moraju polagati razliku ispita. 

Piše: Hina/m.a.m.
29.03.2022. 08:26

Šest ukrajinskih medicinskih sestara i nekoliko liječnika stiglo je do sada u Hrvatsku, no strukovne komore nisu primile nijedan službeni zahtjev za priznavanjem njihovih kvalifikacija i diploma, doznaje se u Hrvatskoj liječničkoj komori i Hrvatskoj komori medicinskih sestara. 

Hrvatskoj nedostaje oko 2000 liječnika i 4000 medicinskih sestara, pa je Liječnička komora na nedavnom sastanku u Ministarstvu zdravstva predložila da se ubrza proces priznavanja diploma ukrajinskim liječnicima.

Komora je također naglasila da u zakonu već postoji mogućnost davanja privremene licence na 90 dana, koja se sada koristi za liječnike opće medicine kad su u postupku priznavanja specijalizacije.

Do sada je stiglo nekoliko liječnika iz Ukrajine, neki su kontaktirali Komoru upitima o priznavanju diplome, ali nitko još nije službeno pokrenuo taj postupak.

Većina liječnika i zdravstvenog osoblja u Ukrajini ima radnu obvezu i ostali su na svojim radnim mjestima zbrinjavajući pacijente. 

Ukrajina pripada krugu trećih zemalja čiji obrazovni sustavi nisu usklađeni s državama članicama EU-a, pa liječnici iz tih zemalja za priznanje diplome moraju polagati razliku ispita. 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.