PRIDRUŽITE SE

wall street

Ulagači i analitičari JP Morgan i Goldman Sachs banaka očekuju dodatno povećanje kamate

Ulagači se plaše da bi agresivno povećanje kamata Feda moglo gurnuti američko gospodarstvo u recesiju.

Piše: Hina/a.t.
15.06.2022. 08:16

Na Wall Streetu su cijene dionica pale i u utorak, peti dan zaredom, jer su ulagači nesigurni po pitanju koliko će američka središnja banka biti agresivna u povećanju kamatnih stopa kako bi suzbila inflaciju.

Dow Jones skliznuo je 151 bod ili 0,50 posto, na 30.364 boda, dok je S&P 500 oslabio 0,38 posto, na 3.735 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,18 posto, na 10.828 bodova.

Najveća svjetska burza pod pritiskom je od petka, kada je objavljeno da su u svibnju potrošačke cijene na godišnjoj razini porasle neočekivano snažnih 8,6 posto, što nije zabilježeno više od 40 godina.

Fed je od ožujka povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, u rasponu od 0,75 do 1 posto, a procjenjivalo se da će ih u lipnju i srpnju, a možda i rujnu dodatno povećati za po 0,50 postotnih bodova.

No, sada se špekulira da bi u srijedu, nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda mogli povećati kamatu za 0,75 postotnih bodova, što očekuju i analitičari niza banaka, uključujući JP Morgan i Goldman Sachs.

Stoga se sada na tržištu novca procjenjuje da za to postoji čak 90 posto izgleda, dok su još prošloga tjedna izgledi za to iznosili oko 4 posto.

Osim inflacije i povećanja kamata, nesigurnost na tržištu posljedica je rata u Ukrajini, poremećaja u nabavnim lancima i usporavanja rasta najvećih gospodarstava u svijetu.

Zbog toga je S&P 500 indeks pao peti dan zaredom, što je njegov najduži negativni niz od početka siječnja, pa je zaronio još dublje u područje 'medvjeda', odnosno 20 posto ispod svoje rekordne razine.

Nasdaq indeks u minusu je, pak, oko 33 posto u odnosu na svoju rekordnu razinu, a Dow Jones oko 17 posto.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.