PRIDRUŽITE SE

zagrebačka burza

Ulagači oprezni, prati se stanje na svjetskim burzama

U nedostatku važnijih korporativnih vijesti, ovoga će tjedna ulagači pratiti zbivanja na svjetskim burzama.

Piše: Hina/a.t.
13.06.2022. 09:21

Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje stagnacija Crobex indeksa, nakon što je porastao tri tjedna zaredom, a u fokusu ulagača bit će svjetske burze, koje su pod snažnim pritiskom zbog visoke inflacije i rasta kamata u svijetu.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuju danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks ojačao je protekloga tjedna 0,4 posto, na 2.100 bodova, dok je Crobex10 ostao na 1.241 bodu, bez promjena u odnosu na kraj prethodnoga tjedna.

Među sektorskim indeksima, najviše je porasla Crobexindustrija, za 5,07 posto, dok je najviše pao Crobexkonstrukt, za 1,32 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je skromnih 22,7 milijuna kuna, što je za otprilike 10 milijuna manje nego u tjednu ranije.

Uz to, ostvareno je i 4,4 milijuna kuna blok prometa, pri čemu u transakciji dionicom Čateksa 2,3 milijuna kuna, po cijeni od 230 kuna za dionicu, te povlaštenom dionicom Adrisa 2,11 milijuna kuna po cijeni od 422 kune za dionicu.

"Domaći indeksi prkose padu svjetskih burzi, pa je Crobex porastao treći tjedan zaredom. No, to je postignuto uz slabu likvidnost. Zajedno s blok transakcijama, prosječni dnevni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna samo 5,4 milijuna kuna, najmanje od rujna prošle godine", kaže Davor Špoljar, voditelj investicijske analize u Erste banci.

U redovnom trgovanju najlikvidnije su bile dionice IT kompanija.

Ukupno se na ZSE protekloga tjedna trgovalo sa 62 dionice, pri čemu je cijena njih 24 porasla, 22 pala, a 16 stagnirala.

"Ovoga će tjedna ulagači pratiti zbivanja na svjetskim burzama, u nedostatku važnijih korporativnih vijesti", kaže Davor Špoljar.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.