PRIDRUŽITE SE

Najnovije prognoze

Umjetna inteligencija ključ rasta i konkurentosti tehnoloških tvrtki

- Stavljanjem umjetne inteligencije u središte svojih strategija, tehnološke tvrtke mogle bi prestići konkurente i repozicionirati svoje poslovanje - ističe Andrijana Prskalo Maček iz EY Hrvatska. 

07.02.2024. 08:49

Tehnološke tvrtke u 2024. očekuje novi rast poslovanja zahvaljujući ulaganjima u umjetnu inteligenciju, najnovije su prognoze konzultantsko-revizorske kompanije EY, koja ističe i da platforma kao poslovni model postaje standard u tom sektoru te da je nužno usredotočiti se na poboljšanje energetske učinkovitosti podatkovnih centara.

- Stavljanjem umjetne inteligencije u središte svojih strategija, tehnološke tvrtke mogle bi prestići konkurente i repozicionirati svoje poslovanje - ističe Andrijana Prskalo Maček, Senior Manager u Odjelu poslovnog savjetovanja u EY-u Hrvatska. 

U toj tvrtki predviđaju i da platforma kao poslovni model postaje standard u tehnološkom sektoru, koji je ključan i za GenAI revoluciju. U tom kontekstu, upravo će tehnološke tvrtke s globalnom dosegom i platformskom strategijom imati koristi od temeljite i promišljene pripreme, s obzirom na novu minimalnu stopu poreza na dohodak od 15 posto. 

Nužna ulaganja u energetsku učinkvotist i postkvantnu kriptografiju

Također, napominju iz EY, tehnološke tvrtke posebno bi se trebale usredotočiti na poboljšanje energetske učinkovitosti podatkovnih centara, jer broj i veličina podatkovnih centara konstantno rastu na korporativnoj i individualnoj razini, a podatkovni centri troše sve veću količinu električne energije.

- Pred nama je još veće ubrzanje potrošnje energije podatkovnih centara potaknuto golemom računalnom i pohranjivačkom snagom potrebnom za pokretanje inteligentnih sustava, pa se očekuje da bi do 2027. umjetna inteligencija mogla trošiti jednako električne energije kao zemlja poput Nizozemske. Tehnološke tvrtke trebat će investirati i surađivati s dobavljačima energetske opreme kako bi razvile nove načine napajanja podatkovnih centara - kaže Prskalo Maček.

Ističe i potrebu ulaganja u postkvantnu kriptografiju kako bi se tehnološke tvrtke pripremile za budućnost, s obzirom da tehnologije u nastajanju poput GenAI-ja stvaraju i nove sigurnosne rizike.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.