PRIDRUŽITE SE

jedna od najboljih

»Uspjela sam jer svoj posao ne radim, nego ga živim u svakom trenutku«

Letizia Zadravec jedna je od najtraženijih cvjećarki u Hrvatskoj, a svoju cvjećaru ima u Varaždinu, što je dobro znano svim Varaždinci, ali i u Zagrebu. Nakon brojnih priznanja i nagrada koje je do sada primila za svoj kreativan rad, osjećali smo se pozvanima da s ovom Varaždinkom, koja inspiraciju pronalazi u svakom danu i ljudima, napravimo intervju i bolju ju upoznamo. 

07.12.2021. 13:17

Letizia Zadravec jedna je od najtraženijih cvjećarki u Hrvatskoj, a svoju cvjećaru ima u Varaždinu, što je dobro znano svim Varaždincima, ali i u Zagrebu. Nakon brojnih priznanja i nagrada koje je do sada primila za svoj kreativan rad, osjećali smo se pozvanima da s ovom Varaždinkom, koja inspiraciju pronalazi u svakom danu i ljudima, napravimo intervju i bolju ju upoznamo. 

Ulaskom u Latiziinu cvjećaru u Varaždinu, zakoračili smo u bajkoviti svijet božićnih drvca, vijenčića, aranžmana i brojnih ukrasa, koji odaju vrijedne i kreativne ruke koje vješto ostvaruju sve što njezina mašta zamisli. U ugodnom druženju, Letizia nam je ispričala kako je tekao njezin životni put florealistice, a odala nam je i tajnu svog uspjeha, odnosno po čemu se njezina ponuda razlikuje od ponuda drugih cvjećara. Iako na prvu možda djeluje strože, razgovarajući s njom zapravo upoznate ženu jakog karaktera i čvrstog stava koja voli svoj život. 

Zameci Letiziine cvjećarske karijere nalaze se u djetinjstvu, kada je kao djevojčica pomagala svojim roditeljima koji su imali malu cvjećaru na varaždinskom placu. 

- Moja majka je bila invalid i odmalena sam joj morala puno pomagati što je doprinijelo razvoju moje kreativnosti, ali to mi je teško 'padalo' jer, kada bi moji vršnjaci išli na kupanje i šetnje, ja sam morala pomagati. 

  • Kada ste odlučili da se time želite ozbiljno baviti? 

- S 18 godina pobijedila sam na međunarodnom natjecanju u Varaždinu kada sam osmislila cvjetnu dekoraciju na temu vjenčanja, a u komisiji je bio sada pokojni Ivan Rabuzin. Nisam se uopće nadala pobjedi, budući da sam bila najmlađa i to mi je bilo prvo natjecanje. Nakon toga sam osjetila želju i potrebu da se i dalje želim dokazivati u tome, što me dodatno motiviralo. 

  • Samohrana ste majka kćeri Mesqael. Je li bilo teško uskladiti majčinstvo i karijeru?

- Bilo je jako teško, no tu su mi roditelji puno pomagali i uskakali oko djeteta, a ja sam mogla preuzeti posao i obaveze oko toga. Zbog toga smo svi jako povezani.

"Moja majka je bila invalid i odmalena sam joj morala puno pomagati što je doprinijelo razvoju moje kreativnosti."

  • Ide li kćer Mesqael Vašim stopama i od kuda to neobično ime?

- Djelomično ide, no paralelno izgrađuje sebe i traži vlastite puteve koji su joj otvoreni. Ime Mesqual preuzela sam iz jedne knjige, a to je inače vrsta kaktusa koji cvate najljepšim cvijetom i sinonim je za snove. Oduvijek sam znala da ću imati kćer i da će nositi to ime. 

  • U posljednje ste vrijeme velikim dijelom fokusirani na vjenčanja. Jesu li mladenke zahtjevne po pitanju odabira dekoracije? 

- To je zahtjevno jer većina mladih žena ima svoje bajkovite snove i želje koje žele ostvariti na svojem vjenčanju, a s obzirom na trenutnu financijsku situaciju, to je ponekad malo teže. Tada se ja osjećam pozvano da ispunim njihove želje, koliko god je to moguće. 

  • Djelatnost ste proširili i na zagrebačko područje. Kako ste prihvaćeni u metropoli?  

- U Zagrebu smo otvorili showroom gdje mladenci mogu dobiti sve potrebne informacije i dogovor oko daljnjih koraka. Bilo je neminovno krenuti u Zagreb jer je Varaždin postao premalo tržište, iako sam strepila od izlaska na veliku scenu, budući da u Zagrebu imate svašta. No, u Zagrebu imate najmanje kvalitete, a kvaliteta se uvijek prepozna i traži. 

"Oduvijek sam znala da ću imati kćer i da će nositi ime Mesqael, što je vrsta kaktusa koji cvate najljepšim cvijetom i sinonim je za snove."

  • U čemu je tajna Vašeg uspjeha? Po čemu se razlikujete od ostalih cvjećara? 

- Ja ne radim svoj posao, već živim svoj posao u svakom trenutku. Moj radni dan traje 10, 12 sati, uključujući vikende, praznike i blagdane, no to je moj način života. Sretna sam što danas više ne moram raditi zbog egzistencijalnih razloga koji bi me opterećivali, već isključivo zbog gušta. To također doprinosi razlici između mene i ostalih kolega koji se bave tim poslom. Uostalom, tu je i moj osobni pristup i spremnost da potrošim 2 sata na upoznavanje klijenta. 

  • Vaše cvjetne dekoracije zaista su maštovite. Od kuda crpite inspiraciju? 

- Inspiriraju me moji klijenti, njihova osobnost. Trudim se osjetiti i upoznati osobu i ukoliko ju uspijem doživjeti, to je onda to. 

  • Inspirira li Vas Varaždin i kako je poslovati ovdje? 

- Volim Varaždin iako je to premala sredina za velike poslove i za dugoročnu ekskluzivu. Bez obzira na kreativnost, uvijek moramo biti svjesni financijske situacije. Međutim, uspjeli smo se održati 20-tak godina. 

"Bilo je neminovno krenuti u Zagreb jer je Varaždin postao premalo tržište, iako sam strepila od izlaska na veliku scenu. No, u Zagrebu imate najmanje kvalitete, a kvaliteta se uvijek prepozna i traži."

  • Kako bi okarakterizirali sebe kao osobu?

- Po prirodi sam perfekcionist, ali i jako znatiželjna i to me tjera naprijed. Svakog dana se educiram, pronalazim nova rješenja i ideje. Volim sve zapažati, jako sam uporna i ne posustajem lako. 

  • Da niste cvjećarka, što bi bili? 

- Nekada davno htjela sam studirati medicinu, osobito psihijatriju. Ako se jednog dana povućem iz ovog posla, voljela bih se baviti psihologijom. 

  • Prilikom našeg razgovora, izjavili ste kako volite svoj život. U čemu još uživate, osim u svojem poslu? Da li bi nešto mijenjali u svojem životu? 

- Volim sve. Volim se družiti, putovati, jesti, slušati dobru glazbu, čitati, uživati u umjetnosti. Baš sam pravi hedonist i ništa mi nije teško napraviti. Svakog dana steknem neko novo iskustvo koje me veseli i oplemenjuje. Zadovoljna sam svojim životom i ništa ne bih mijenjala. Problem je jedino što imam premalo vremena za sve što bih htjela. Naposljetku, važno je da čovjek dočeka starost zadovoljan svojim proživljenim životom. 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.