PRIDRUŽITE SE

OVI indeks 

Usporava potražnja za radnom snagom na domaćem tržištu, evo podataka

Na ljestvici najtraženijih zanimanja u godinu dana najviše su se spustili programeri i teleoperateri, za sedam mjesta, a najviše su se uspeli ekonomisti, također za sedam mjesta. 

05.02.2024. 10:39

OVI indeks, koji izrađuju Ekonomski institut Zagreb i portal Moj Posao, u ovogodišnjem siječnju pao je 2,4 posto u odnosu na prosinac 2023. i time zabilježio pad šesti mjesec zaredom, ukazujući na slabljenje potražnje za radnom snagom na domaćem tržištu.

Na godišnjoj razini njegov pad je bio još izraženiji, za 6,7 posto u odnosu na siječanj prošle godine, što je najveći pad vrijednosti tog indeksa u posljednje tri godine, navodi Ekonomsi institut. 

Najtražnija zanimanja u siječnju bila su prodavač, kuhar, skladištar, knjigovođa i konobar. Na ljestvici najtraženijih zanimanja u godinu dana najviše su se spustili programeri i teleoperateri, za sedam mjesta, a najviše su se uspeli ekonomisti, također za sedam mjesta. 

Broj oglasa zabilježio je povećanje u istočnoj Hrvatskoj i južnom Jadranu, dok su sjeverni Jadran i središnja Hrvatska imali negativan doprinos od čak -5,4 postotna boda. Istočna Hrvatska zabilježila je godišnju stopu rasta od 26,7 posto, čemu su najveći doprinos dali oglasi za učitelje, prodavače i knjigovođe, navode iz Ekonomskog instituta.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.