PRIDRUŽITE SE

(pre)visoki udio

Utjecajna banka: Mnoge zemlje teško će naći zamjenu za rusku naftu

Temeljni je problem veliki tržišni udio ruske nafte, tumači BIS, podsjetivši da Rusija čini desetinu svjetskog izvoza....

Piše: Hina
20.09.2022. 11:04

Mnoge zemlje teško će naći zamjenu za ograničenu ili blokiranu isporuku ruske nafte, a njezino poskupljenje prelit će se i na tržišta poljoprivrednih sirovina, upozorila je Banka za međunarodna poravnanja (BIS).

Temeljni je problem veliki tržišni udio ruske nafte, tumači BIS, podsjetivši da Rusija čini desetinu svjetskog izvoza. Gubitak ruskih naftnih derivata bio bi veliki šok za globalno gospodarstvo, a malo je vjerojatno da bi drugi proizvođači imali dovoljno kapaciteta da nadoknade manjak, naglasila je banka u tromjesečnom izvješću, objavljenom u ponedjeljak. Štoviše, ulaganja u istraživanje i eksploataciju novih naftnih bušotina još su uvijek na pretpandemijskoj razini, napominju. Problem je i plan sedam vodećih gospodarstava G7 o ograničavanju cijena ruske nafte koji bi Rusiji trebao smanjiti prihode, a time i kapacitete za financiranje rata u Ukrajini, naglašava BIS. Ograničenja ruskog izvoza vjerojatno će pratiti oštar i dugotrajan rast cijena, uključujući i cijene hrane, upozoravaju, budući da će se uljarice i žitarice više koristiti za proizvodnju biogoriva poput etanola i biodizela.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.