PRIDRUŽITE SE

objavljeni podaci

Uvoz meda povećao nam se za 41 posto

Dražen Lušić s Medicinskog fakulteta u Rijeci naglasio je u svom predavanju da je informirani potrošač najveći saveznik pčelara...

Piše: Hina
08.10.2022. 09:46

U Hrvatskoj ima 460.827 košnica i 9190 pčelara, u boljim godinama proizvede se oko 8000 tona meda, a lani je uvoz meda iz trećih zemalja i unos iz EU zemalja povećan za 41 posto, na 2430 tona.

Podaci su to s 11. Nacionalne konferencije o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda "Izazovi EUR-a i Schengena", koja se u petak održava u Gradskoj vijećnici Grada Kastva. Dražen Lušić s Medicinskog fakulteta u Rijeci naglasio je u svom predavanju da je informirani potrošač najveći saveznik pčelara, da hrvatsko tržište ima puno sličnosti s europskim, ali da domaći sustav ima i nedostataka te da bi trebao bolje štititi hrvatske potrošače meda. Lušić ističe da je premalo referentnih informacija te se nedovoljno zna o vrijednosti domaćeg tržišta pčelinjih proizvoda i da na tome treba raditi kako bi se postigla bolja integracija s EU tržištem. Prema podacima iz HGK, u Hrvatsku su 2019. uvezene i unesene 1494 tone meda ukupne vrijednosti 21,7 milijuna kuna. Uvezene i unesene količine meda u Hrvatsku su u 2020. narasle na 1714 tona, a već 2021. su, u odnosu na prethodnu godinu, povećane za 41 posto, na 2430 tona. Vrijednost uvezenog i unesenog meda je 2020. bila 24,9 milijuna kuna, a 2021. je narasla za 70 posto, na 42,2 milijuna kuna.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.