PRIDRUŽITE SE

zagrebačka burza

Valamar s milijunskim prometom, porasli Končar, Janaf i Jadroplov

Rast cijene dionice Janafa uslijedio je nakon što je postignut dogovor o zabrani uvoza ruske nafte koja se doprema brodovima.

Piše: Hina/a.t.
02.06.2022. 10:56

Na Zagrebačkoj burzi i u četvrtak se očekuju tek blagi pomaci Crobexa, jer nema važnijih vijesti koje bi potaknule znatnije cjenovne pomake, a smjer njihova kretanja ovisti će o inozemnim burzama.

"Jučerašnje trgovanje na Zagrebačkoj burzi zaključeno je uz minimalne pomake dioničkih indeksa, pri čemu bilježe različite predznake. Valamar Riviera bila najtrgovanije izdanje, s prometom od 6,1 milijuna kuna uz cjenovni minus od 0,31 posto. Danas predviđamo nastavak stagnacije dioničkih indeksa, dok bi smjer mogao ovisiti o kretanjima na inozemnim burzama", ističe Mišo Kalajžić, voditelj brokerskog trgovanja u OTP banci.

Jedina s milijunskim prometom bila je dionica Valamar Riviere, kojom je ostvareno 6,13 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 0,31 posto, na 32,2 kune.

Po likvidnosti slijedi dionica Končar EI, kojom je ostvareno 363 tisuće kuna prometa, a cijena joj je pritom porasla za 1,08 posto, na 935 kuna. 

Među likvidnijima, najveći rast cijene ostvarila je dionica Jadranskog naftovoda (Janaf) za 14,17 posto, na 6.850 kuna. Cijena te dionice tako je na najvišoj razini još od 2010. godine, tj. do kada se mogu pratiti podaci na webu ZSE-a.

Rast njezine cijene uslijedio je nakon što su jučer čelnici država članica EU-a postigli dogovor o zabrani uvoza ruske nafte koja se doprema brodovima. Premijer Andrej Plenković objasnio je na sastanku čelnika EU-a da Janaf može povećati kapacitet za 30 posto u roku od 20 do 30 dana, i to uz ulaganja od samo osam milijuna eura.

Rekao je i da Janaf godišnje prevozi 11,4 milijuna tona sirove nafte godišnje, a s povećanjem od 30 posto kapacitet bi narastao na više od 15 milijuna tona i tako bi se Mađarska i Slovačka mogle normalno opskrbljivati.

Znatno je porasla i cijena dionice Jadroplova, za 10,85 posto, na 71,5 kuna. Ta splitska brodarska tvrtka priopćila je da je potpisala ugovor sa švicarskom tvrtkom Irus Holding o kupnji LPG broda za prijevoz ukapljenog plina, koji je u izgradnji u japanskom brodogradilištu Sasaki Shipbuilding, a trebao bi biti dovršen do listopada ove godine. Dogovorena je kupoprodajna cijena od 25,15 milijuna dolara.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.