PRIDRUŽITE SE

velike promjene

Ova četiri događaja obilježila su Varteks u posljednjih šest mjeseci

Vjerojatno najveći odjek u javnosti izazvala je informacija da je najveći pojedinačni dioničar Varteksa Nenad Bakić sklopio Ugovor o ustupu tražbine koju ima prema Varteksu, u iznosu od 42,6 milijuna kuna.

Piše: Menadžer.hr
31.07.2022. 10:03

Obavijest Uprave Varteksa, kako je početkom tjedna Kaufland raskinuo ugovor o kupnji zemljišta, zbog toga što Varteks nije ispunio svoje uvjete, dionicu Varteksa učinila je najvećom burzovnom gubitnicom u tjednu iza nas. Cijena dionice Varteksa pala je za 24,24 posto i trenutno stoji 2,50 kuna.

Varteks je u petak objavio i polugodišnji izvještaj o poslovanju, u kojem stoji kako bivši tekstilni div bilježi 9-postotni rast prihoda u odnosu na prošlu godinu (49,1 milijuna kuna). Rasli su u segmentu maloprodaje, i to za 26 posto, ali su pad zabilježili u veleprodaji (22%), u segmentu proizvodnje za druge (9%), kao i segmentu proizvodnje specijalne odjeće. U ovom posljednjem, koje ovisi o javnoj nabavi, pad je najveći i iznosi 53 posto. Broj zaposlenih do polovice ove godine smanjen je za 14 posto u odnosu na prošlu godinu ( na 845), a rezultat (EBITDA) Grupe bolji je za 10 milijuna kuna nego prošle godine, iako je i dalje negativan te iznosi -16,9 milijuna kuna. U posljednjih šest mjeseci bilo je podosta riječi o Varteksu u javnom prostoru, a ti ne čudi ako imamo u vidu sljedećih pet događaja koji su, uz ovotjedni raskid ugovora s Kauflandom, obilježili njegovo poslovanje u polugodišnjem razdoblju:

Varteks prodao 'Levis'

Ožujak 2022. – Varteks uspijeva prodati bivši pogon Levisa u Novom Marofu, ukupne površine 33,3 tisuće kvadrata. Nekretninu je kupila međimurska tvrtka Solektra koja se bavi projektiranjem, izgradnjom i održavanjem sunčanih elektrana.

Čajić povećao vlasnički udio

Travanj 2022. – Početkom mjeseca Varteks obavještava Zagrebaču burzu o svojim saznanjima da se vode pregovori oko otkupa tražbine koju financijski vjerovnici imaju prema Varteksu, s potencijalnim kupcem tih tražbina. Krajem mjeseca, Uprava Varteks d.d. sklopila je Ugovor o uvjetima pristupa i podmirenja duga dužnika s dioničarom Stjepanom Čajićem. Time su regulirani uvjeti pod kojima će Ćajić pristupiti dugu Varteksa prema kreditorima HBOR-u i Zabi.

Bakić ustupio svoju tražbinu

Srpanj 2022. – Vjerojatno najveći odjek u javnosti izaziva informacija da je najveći pojedinačni dioničar Varteksa Nenad Bakić sklopio Ugovor o ustupu tražbine koju ima prema Varteksu, u iznosu od 42,6 milijuna kuna.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.