PRIDRUŽITE SE

Poslovanje kompanija

Varteks u prvih devet mjeseci u minusu četiri milijuna eura

Kako ističe poslovodstvo, nelikvidnost i dalje kratkoročno ima navjeći utjecaj na poslovanje Grupe, a dodatan utjecaj imao je i nastavak inflatornih pritisaka.

31.10.2023. 08:06

Varteks d.d. poslovao je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci s gubitkom od četiri milijuna eura, što je za 9,3 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, pokazuje financijsko izvješće te varaždinske kompanije.

Ukupni prihodi Varteksa iznosili su tom razdoblju  8,87 milijuna eura te su bili 14,4 posto manji nego godinu ranije, dok su rashodi bili 12,89 milijuna eura ili gotovo 13 posto manji.

Prihodi od prodaje dosegnuli su 9,37 milijuna eura, što je za 916 tisuća ili 8,9 psoto manje u odnosu na lani. No, na inozemnim tržištima Varteks je ostvario rast prihoda za 13 posto, na 2,74 milijuna eura. Najveći izvoz pritom je ostvaren na tržišta Italije i Švedske, u vrijednosti 2,27 milijuna eura.

Krajem rujna u Varteks Grupi bilo je 654 zaposlenika, štoje za 15 posto manje u odnosu na godinu ranije, kada ih je bilo 767.

Nelikvidnost i dalje pritišće poslovanje

Kako ističe poslovodstvo u financijskom izvješću, nelikvidnost i dalje kratkoročno ima navjeći utjecaj na poslovanje Grupe, a dodatan utjecaj imao je i nastavak inflatornih pritisaka, ponaprije radi snažnog rasta cijena energenata na svjetskom tržištu, što je rezultralo rastom opće razine cijena, a prije svega sirovine i repromaterijala.

Iz Varteksa dodaju da je nastavljeno restrukturiranje poslovanja i daljni pregovori o prodaji neaktivne dugotrajne imovine. Izvijestili su i da je u tijeku proces izrade nove organizacijske strukture i prijedlog nove sistematizacije radnih mjesta, što će, kako navode, omogućiti transparentniji obračun plaća i uvođenje bonus sistema, s ciljem povećanja efikasnosti poslovanja i povećanog zadovoljstva radnika.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.