PRIDRUŽITE SE

nije dobro

Već za nekoliko godina ostajemo bez vlastite proizvodnje mlijeka?

Riječ je o ogromnom padu proizvodnje od čak 34,9 posto. Od 602 milijuna kilograma mlijeka u 2012., isporuka mlijeka industriji u prošloj je godini pala na 429 kilograma, što predstavlja pad od 28,7 posto.

Piše: Hina
03.07.2022. 08:29

Sektor stočarstva suočen je sa značajnim strukturnim, tehnološkim i organizacijskim izazovima, nedovoljnom produktivnošću i niskom konkurentnošću, a dosad uložena značajna financijska sredstva nisu bila dovoljna da se zaustavi pad proizvodnje i zatvaranje mliječnih farmi, poručili su u petak u Smarteru.

Kako ocjenjuju u toj konzultantskoj tvrtki, situacija je zabrinjavajuća i prijeti da, uz takve negativne trendove, za nekoliko godina Hrvatska ostane bez vlastite proizvodnje mlijeka, a to je nedopustivo. "Izuzetno je zabrinjavajuće što Hrvatska proizvodi manje od 50 posto vlastitih potreba za mlijekom - točnije 48 posto", kazala je  konzultantica Smartera Zvjezdana Blažić

Proizvodnja mlijeka u ukupnoj vrijednosti poljoprivredne proizvodnje sudjelovala je 2012. godine s 13 posto, no uz padajući trend, te je već 2014. pala na 11,5 posto, a 2020. na tek 7,5 posto. Kontinuirano pada broj mliječnih krava, broj farmi, broj isporučitelja mlijeka, količine proizvedenog mlijeka i količine mlijeka koje se isporučuju prerađivačkoj - mljekarskoj industriji, kazala je.

"Za proizvodnju mlijeka je ključno osigurati dovoljne količine zemljišta kako proizvođači ne bi morali kupovati skupu stočnu hranu", istaknula je  Blažić. Svakom farmeru, kako je navela, potrebno je osigurati od 1,5 do 2 hektara po uvjetnom grlu kako bi imali vlastitu proizvodnju stočne hrane, ali i dodatni prihod od ratarskih proizvoda.

Mliječne farme bi trebale ući u prioritetne projekte ugradnje solarnih panela na štale kako bi im se omogućila jeftinija energija te diverzifikacija prihoda, navela je Blažić, naglasivši kako je važno i jačanje proizvođačkih organizacija kao i primjene Mliječnog paketa kroz potpisivanje godišnjih ugovora s prerađivačkom industrijom.

Farme nestaju

Blažić je iznijela podatke da je u zadnjih godinu dana broj farmi dodatno smanjen za 630, a smanjenje broja isporučitelja mlijeka utječe i na manju proizvodnju mlijeka. Broj farmi koje isporučuju mlijeko mljekarskoj industriji je, od 13.081 isporučitelja u 2012. pao na 3.768 na kraju 2021. godine.

Brojno stanje krava kontinuirano se smanjuje od 2006. uz iznimku jednokratnog povećanja 2020. godine. U tom razdoblju osobito je izraženo smanjenje broja krava mliječnih i kombiniranih pasmina, za čak 48 posto.

"Podatak o značajno većem padu broja farmi od broja mliječnih krava pokazuje da su opstale veće farme", kazala je Blažić napominjući kako su se na početku ulaska u EU počele zatvarati male farme s nekoliko životinja, a zadnjih godina došlo je do gašenja ne samo manjih, nego i srednjih farmi.

Krava manje 40 posto

U proteklih deset godina, od 2012. do 2021. broj muznih krava pao je s preko 180.500 na 102.333, što znači da smo izgubili preko 40 posto muznih krava, navela je Blažić, dodavši da je u 2012. proizvodnja mlijeka iznosila 786 milijuna litara mlijeka, a u 2021. godini 511 milijuna litara mlijeka.

"To je ogroman pad proizvodnje od čak 34,9 posto. Od 602 milijuna kilograma mlijeka u 2012., isporuka mlijeka industriji u prošloj je godini pala na 429 kilograma, što predstavlja pad od 28,7 posto", istaknula je Blažić.

U Smarteru smatraju da bi obzirom na veliku koncentraciju preradbenih kapaciteta te dominaciju tri najveće mljekare koje u potpunosti vladaju tržištem, industrija primarnim proizvođačima trebala omogući plaćanje prosječne cijene litre otkupljenog mlijeka na razini prosjeka EU.

U svibnju je, kako su naveli, cijena sirovog kravljeg mlijeka u Hrvatskoj bila niža od prosjeka EU za 16,5 posto. U Hrvatskoj je cijena iznosila 40,1 euro za 100 kilograma, a EU prosjek je bio 47,4 eura.

Predlažu i da se mljekarsku industriju oslobodi maksimalno svih parafiskalnih nameta i PDV-a na mliječne proizvode, uz uvjet transparentne potpore koje one trebaju pružiti primarnim proizvođačima mlijeka.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.