PRIDRUŽITE SE

Obnovljivi izvori

Velika Gorica postavlja 22 sunčane elektrane na krovove javnih zgrada

Na gotovo svim zgradama u vlasništvu Grada instalirat će se solarne elektrane ukupne snage 588,4 kWp, s očekivanim smanjenjem potrošnje električne energije za 604.452 kWh godišnje.

12.10.2023. 09:52

U Velikoj Gorici počelo je postavljanje sunčanih elektrana na 22 zgrade javne namjene u okviru projekta "Solarni grad", u sklopu projekta vrijednog 654 tisuće eura, koji je sufinanciran s 533 tisuće eura iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, priopćeno je iz Grada.

 - Iskorištavanjem sunca za proizvodnju električne energije u zgradama grada želimo promovirati obnovljive izvore energije i dugoročnu značajnu uštedu na režijskim troškovima. Tim projektom Velika Gorica započinje svoj put prema ugljičnoj neutralnosti te podiže svijest građanima o važnosti investiranja u obnovljive izvore energije -  izjavio je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Na gotovo svim zgradama u vlasništvu Grada instalirat će se solarne elektrane ukupne snage 588,4 kWp, s očekivanim smanjenjem potrošnje električne energije iz elektroenergetske mreže za 604.452 kWh godišnje. Sunčane elektrane su postavljene na različitim objektima javne namjene, uključujući osnovne škole, dječje vrtiće, društvene domove i sportske objekte i očekuje se da će uskoro biti puštene u pogon. U tom projektu Velika Gorica sudjeluje s vlastitim sufinanciranjem od 121 tisuću eura, pri čemu je 50 posto vlastitog učešća osigurala kroz nacionalno sufinanciranje RH, navodi se u pripćenju iz Grada.
 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.