PRIDRUŽITE SE

Zelena tranzicija

Veliki geotermalni potencijali na području Svete Nedelje

Ovo je strateški projekt Grada s kojim pratimo korake u iskorištavanju obnovljivih izvora energije. Želimo razvijati sve ono što nam geotermali pružaju, a sve ovisi o istražnoj bušotini i njenim kapacitetima - rekao je Gabrijel Deak.

01.12.2023. 10:40

U Svetoj Nedelji predstavljena je Studija geotermalnog potencijala istražnog prostora geotermalne vode 'Sveta Nedelja–2', koja je pokazala da su na tom području veliki geotermalni potencijali te su izdvojene četiri potencijalne eksploatacijske zone.

Te zone su Bestovje, Strmec, područje Športskog centra i Ladovići, gdje se temperature vode kreću u smjeru Podsuseda od 35 do 40 stupnjeva,a  na području Ladovića i do 90 do 100 stupnjeva, dok je prosječna temperatura 70 stupnjeva. Kako je istaknuto na predstavljanju, Grad Sveta Nedelja kroz istraživanje geotermalnog potencijala ima u planu aktivirati postojeći geotermalni potencijal za potrebe javnih ustanova i privatnih korisnika, dok će partner kroz provedbu projekta stvoriti temelj za povećanje proizvodnih geotermalne kapaciteta, koji su mu postojećom bušotinom nedostatni. 

- Ovo je strateški projekt Grada s kojim pratimo korake u iskorištavanju obnovljivih izvora energije. Želimo razvijati sve ono što nam geotermali pružaju, a sve ovisi o istražnoj bušotini i njenim kapacitetima - rekao je Gabrijel Deak, zamjenik gradonačelnika Grada Svete Nedelje. Dodao je kako bi se geotermalna energija iskorištavala u industrijskoj zoni, u području turizma i poljoprivrede, a dosadašnji podaci pokazuju da bi se primjena mogla u budućnosti širiti i na stambena naselja i na industriju.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.