PRIDRUŽITE SE

najnoviji podaci

Video - Proizvodimo više svinja, koza i jaja: Postaju li poljoprivreda i stočarstvo unosan posao?

Na pitanje kako povećati poljoprivrednu i stočarsku proizvodnju jedan od najvećih hrvatskih proizvođača svinja je odgovorio kako bi se to moglo dogoditi samo po sebi ako poljoprivreda i stočarstvo postanu unosan posao, a trendovi su upravo takvi.

Piše: Hina/m.a.m.
03.06.2022. 08:04

U Hrvatskoj je 2021. godini porasla proizvodnja goveda, svinja i peradi, kokošjih jaja i vune, ali je nastavljen pad proizvodnje mlijeka, pri čemu kravljeg za 11,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Privremeni podaci DZS-a o stočnoj proizvodnji u 2021. pokazuju da je proizvodnja kravljeg mlijeka lani iznosila 511,3 milijuna litara odnosno da je u usporedbi s konačnim podacima za 2020. smanjena za 11,7 posto.

Proizvodnja ovčjeg mlijeka je smanjena za 18,6 posto, na 5,2 milijuna litara, a kozjeg za 23 posto, na 6,9 milijuna litara.

Podaci DZS-a pokazuju i da je prirast goveda lani povećan za 2,3 posto, na 82.145 tona. Povećan je i prirast svinja, za 12,8 posto, na 177.574 tona, a peradi za 10,6 posto, na 127.815 tona.

Istodobno je prirast ovaca smanjen za 7,2 posto, na 10.516 tona, a prirast koza za 27,3 posto, na 1.123 tone. 

Statistika bilježi i rast proizvodnje kokošjih jaja za 9,4 posto, na 731,87 milijuna komada. Proizvodnja vune povećana je za 13,3 posto, na 1.113 tona, podaci su DZS-a.

Uskoro unosan posao?

Jedan od najvećih hrvatskih proizvođača svinja je Veterinarska stanica d.d. iz Varaždina, a njezin predsjednik Uprave Josip Križanić nedavno je gostovao u eTV studiju portala eVaraždin.

Na pitanje kako povećati poljoprivrednu i stočarsku proizvodnju Križanić je odgovorio kako bi se to moglo dogoditi samo po sebi ako poljoprivreda i stočarstvo postanu unosan posao, a trendovi su upravo takvi.

- Ako bi to bio unosan posao, a ja smatram da će se to dogoditi vrlo brzo, onda će mladi sami izabrati poljoprivredu, odnosno stočarstvo kao predmet zanimanja - rekao je Križanić.

Sve dok tome nije tako, na poljoprivredu se isključivo gleda kao na težak posao koji traje 365 dana u godini, zaključio je.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.