PRIDRUŽITE SE

dvotrećinska većina

Viktor Orban pred premoćnom izbornom pobjedom

Uspješno je uvjerio biračko tijelo svoje stranke Fidesz da bi šestostranački oporbeni savez Petera Marki-Zaya, koji obećava popravak veza s Europskom unijom, mogao uvući zemlju u rat.

Piše: Hina/m.a.m.
03.04.2022. 23:24

Viktor Orban nalazi se u nedjelju pred četvrtom uzastopnom izbornom pobjedom, pošto su birači podržali njegov koncept konzervativne, "neliberalne" države i odbacili zabrinutost zbog bliskih veza Budimpešte s Moskvom.

Činilo se da bi ruska invazija na Ukrajinu posljednjih tjedana mogla poremetiti Orbanovu kampanju, natjeravši ga na neugodno manevriranje kako bi objasnio desetljeće stare poslovne odnose s Rusijom. No, uspješno je uvjerio biračko tijelo svoje stranke Fidesz da bi šestostranački oporbeni savez Petera Marki-Zaya, koji obećava popravak veza s Europskom unijom, mogao uvući zemlju u rat.

Preliminarni rezultati nakon 57,6 posto prebrojanih glasova na nacionalnim stranačkim listama pokazali su da je Orbanova stranka Fidesz vodeća s 55,7 posto glasova, prema 32,5 posto za oporbeni savez Marki-Zaya. Fidesz je također u prednosti u velikoj većini izbornih jedinica u kojima se bira jedan zastupnik.

Na temelju trenutnih djelomičnih rezultata, Nacionalni izborni ured objavio je da će Fidesz imati 134 mjesta, dvotrećinsku većinu, a oporbeni savez 58 mjesta.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.