PRIDRUŽITE SE

Vinari i enolozi očekuju dobru godinu, osobito kod crnih vina

Crna vina iz 2012. godine, koju je također obilježila neizvjesna suša, danas su vrlo tražena na tržištu...

Piše: Hina
29.10.2022. 11:03

Hrvatski vinari i enolozi unatoč suši koja ih je pratila gotovo cijelu vinogradarsku godinu očekuju visokokvalitetna vina, osobito crna, a upozoravaju i na potrebu strožih kontrola kakvoće i oštrije borbe protiv patvorina. 

Velike suše tijekom ljeta zabrinule su hrvatske vinogradare i vinare. Tada još uvijek nisu znali kako će sve proći i utjecati na njihov krajnji proizvod. Suša je napravila štetu, to uopće nije upitno, ali manju nego što se to očekivalo. Vinari stoga očekuju da bi ovogodišnja bijela vina mogla biti standardne kvalitete, a crna - nakon što odleže, vrlo visoke.  "Bilo je dosta neizvjesno, bojali smo se suše, ali na kraju je sve dobro ispalo, godina je bila relativno dobra i uspješna. Pogotovo bi crna vina mogla biti dobra", rekao je za Hinu vinar Ivica Matošević.

Ovogodišnju vinogradarsku sezonu usporedio je s 2012. godinom kada je na istarskom području također vladala velika suša.  "I 2012. godine imali smo sušu i tada smo se bojali zbog uroda, strahovali što će biti s grožđem, kakvo će biti vino. Danas su, međutim, crna vina iz te godine itekako tražena na hrvatskom tržištu, znači sve je ispalo u redu", kaže taj istarski vinar, jedan od ljudi koji su zaslužni što je malvazija izvučena iz zaborava i što sada ima jaki imidž na našem tržištu i šire. Matošević je i među onima koji su vukli i promovirali sada vrlo jaku i cijenjenu izložbu Vinistru.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.