PRIDRUŽITE SE

Prvi grad u Hrvatskoj

Virovitica pokreće pilot-projekt rješavanja biootpada u zgradama

Projekt će realizirati stručnjaci iz Flore i Virkoma, uz suradnju eksperata s Geotehničkog fakulteta. Projekt je prijavila Razvojna agencija VTA te se s 30 posto sufinancira kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

17.10.2023. 11:15

U Virovitici pokreću prvi u Hrvatskoj pilot projekt rješavanja biootpada u stambenim zgradama korištenjem mini-drobilica u sudoperima, a sporazum o suradnji na tome potpisali su gradonačelnik Ivica Kirin i dekan Geotehničkog fakulteta u Zagrebu Hrvoje Meaški.

Projekt će realizirati stručnjaci iz Flore i Virkoma, uz suradnju eksperata s fakulteta. Projekt je prijavila Razvojna agencija VTA te se s 30 posto sufinancira kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, navode iz Grada Virovitice.

– U zgradama se ova vrsta otpada još uvijek ne odvaja dovoljno, a za svaki nerazvrstani otpad mi kao Grad dobijemo ‘kazne’. Zato želimo biti prvi grad u Hrvatskoj koji će maksimalno pojednostavniti odvajanje biootpada, odnosno da se sav biootpad u stambenim zgradama usitnjava, prolazi kroz sustav odvodnje i dolazi do biopročistača, gdje se zbrinjava i obrađuje - rekao je gradonačelnik Kirin.

Pilot-projekt će uključiti dvije zgrade – jednu u kojoj će se u kuhinjske sudopere ugraditi mini drobilice i drugu, koja će služiti za usporedbu rezultata. Trajat će godinu dana, tijekom koje će se pratiti i analiza kvalitete otpadnih voda na biopročistač, odnosno koliko će količine biootpada u kućanstvu, a koje će odvodnjom stići u novi pročistač, utjecati na mikroorganizme. 

– Pilot-projekt namijenjen je za početak jednoj zgradi u Virovitici, a nakon što pokaže svoje rezultate, može postati baza za druge stambene jedinice. Nakon njih, moguća je ugradnja i u obiteljske kuće u skoroj budućnosti, najavio je Kirin. 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.