PRIDRUŽITE SE

dobar primjer nizozemske

Vjetar i sunce prvi put proizveli 10 posto svjetske električne energije

Nizozemska je izvrstan primjer zemlje na sjevernoj hemisferi koja je dokazala da nije važno samo to koliko u godini ima insolacije.

Piše: Hina/m.a.m.
03.04.2022. 23:39

Svijet je u 2021. koristeći energiju vjetra i sunca prvi put proizveo globalno 10 posto električne energije, pokazala je nova analiza.

Pedeset zemalja svijeta dobiva više od desetine svoje energije od vjetra i sunca, rezultati su istraživanja Embera, britanskoga istraživačkog centra za klimatske promjene i energiju, piše BBC.

Prvi su put vjetroturbine i solarni paneli proizveli 10 posto sveukupne energije, a udio vjetra i sunca u proizvodnji energije udvostručio se od 2015., kada je potpisan Pariški klimatski sporazum.

Najbrži prijelaz na energiju vjetra i sunca u Nizozemskoj, Australjii i Vijetnamu. Sve tri zemlje su u posljednje dvije godine premjestile desetinu svoje potražnje za električnom energijom s fosilnih goriva na zelene izvore.

Da bi se taj cilj i realizirao znanstvenici kažu da bi energija vjetra i sunca do 2030. trebala rasti za oko 20 posto godišnje, a autori najnovije analize vjeruju da je to apsolutno moguće u ovom trenutku. 

Energija iz vjetra i sunca nudi rješenje za višestruke krize s kojima se svijet suočava, bilo da se radi o klimatskoj krizi ili ovisnosti o fosilnim gorivima. Hannah Broadbent ističe da bi ovo mogla biti stvarna prekretnica. 

Nizozemski dokaz

"Nizozemska je izvrstan primjer zemlje na sjevernoj hemisferi koja je dokazala da nije važno samo to koliko u godini ima insolacije, već je vrlo važna i učinkovita energetska politika zemlje koja će napraviti veliku razliku kada je posrijedi korištenje sunčeve energije", rekla je glasnogovornica Embera, Hannah Broadbent.

Primjer Vijetnama

I Vijetnam je zabilježio spektakularan rast. U samo jednoj godini korištenje solarne energije poraslo je za više od 300 posto.  "U slučaju Vijetnama, napravljen je golem iskorak u solarnoj proizvodnji zahvaljujući sredstvima što ih je pojedincima i tvrkama isplaćivala vlada za proizvodnju električne energije", rekao je Dave Jones, direktor tvrtke Ember.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.