PRIDRUŽITE SE

odlučeno na sjednici

Vlada dodatno smanjuje trošarine na naftne derivate

Plenković je rekao da su dosad smanjili totrošarine s 3,86 kuna po litri na 3,06 kuna po litri za benzinsko gorivo, a s 3,06 na 2,66 kuna na litru dizelskog goriva.

Piše: Hina/a.t.
06.06.2022. 12:01

Vlada je na sjednici u ponedjeljak odlučila dodatno smanjiti trošarine na naftne derivate, na benzine za dodatnih 40 lipa po litri što je ukupno za 80 lipa, a dizel za dodatnih 20 lipa ili ukupno 40 lipa, kao i za dodatnih 10 lipa, na 65 lipa po litri, smanjiti maržu trgovaca naftnih derivata na benzine, dizel i plavi dizel. 

Vlada je na telefonskoj sjednici odlučila izmijeniti uredbu o visini trošarina na energente i električnu energiju te uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, a kako bi smanjila odnosno ublažila rast cijena goriva i time spriječila dodatni udar na građane, izjavio je premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare u Banskim dvorima. 

Vlada je tako odlučila dodatno smanjiti trošarine na benzinsko i dizelsko gorivo - i to za dodatnih 40 lipa po litri ili ukupno 80 lipa, a na dizelsko gorivo  za dodatnih 20 lipa ili ukupno 40 lipa. 

"Tako smo ukupno do sada smanjili trošarine s 3,86 kuna po litri na 3,06 kuna po litri za benzinsko gorivo, a s 3,06 na 2,66 kuna na litru dizelskog goriva, što znači 80 odnosno 40 lipa po litri", rekao je Plenković, podsjetivši da trošarine nema na plavi dizel. 

Premijer je najavio i da se novom uredbom uvodi i 14-dnevno obračunsko razdolje odnosno cijene naftnih derivata mijenjat će se svakih 14 dana. 

Nove će se uredbe primjenjivati od ove srijede, a uredba o trošarinama biti na snazi idućih mjesec dana te će se nakon toga ponovno procijeniti situacija. 

Premijer je istaknuo i kako se uredbom dodatno ograničava i marža proizvođačima i distributerima, i to za dodatnih 10 lipa. 

Tako se marža za benzinska i dizelska goriva smanjuje sa 75 lipa na 65 lipa po liti, a za plavi dizel s 50 na 40 lipa po litri. 

Premijer je i krajem prošloga tjedna najavio da će vlada danas donijeti odluke kojima će biti ublažen najavljeni snažni rast cijena goriva. Dan ranije najavio je da će vlada intervenirati u trošarine ili marže bude li to potrebno zbog najavljenog znatnog poskupljenja goriva od idućega utorka.

Trenutno se na većini benzinskih postaja u Hrvatskoj litra osnovnog benzina eurosuper 95 prodaje po 13,86 kuna dok je litra osnovnog eurodizela skuplja za 22 lipe.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.