PRIDRUŽITE SE

Energetska obnova kuća

Do kraja godine natječaj za energetsku obnovu kuća

Iz Vlade ističu da će građani imati dovoljno vremena da pripreme svoje projekte jer će sa zaprimanjem zahtjeva Fond krenuti u prvom kvartalu iduće godine. 

19.10.2023. 15:54

Vlada je danas osigurala dodatnih 225 milijuna eura za energetsku obnovu obiteljskih kuća i višestambenih zgrada, kojom se značajno smanjuju troškova grijanja kućanstava, tvrtki i javnih ustanova i povećava njihov raspoloživi dohodak.

Do kraja godine Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavit će uvjete za dodjelu poticaja za energetsku obnovu obiteljskih kuća, za što je namijenjeno 120 milijuna eura. Pritom će stopa sufinanciranja iznositi do 60 posto za energetsku obnovu kuća koje nisu oštećene u potresu te do 80 posto za kuće oštećene u potresu. Iz Vlade ističu da će građani imati dovoljno vremena da pripreme svoje projekte jer će sa zaprimanjem zahtjeva Fond krenuti u prvom kvartalu iduće godine. 

Za višestambene zgrade natječaj će se raspisati 2024. godine, najavljuju iz Vlade. 

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja Branko Bačić napomenuo je da je zgradarstvo najveći potrošač energije u Hrvatskoj koje troši 50 posto ukupne potrošnje energije, dok sektor prometa naprimjer troši tek 30 posto. U emisiji stakleničkih plinova zgrade sudjeluju s 15 posto pa je zbog dekarbonizacije nužno ubrzati energetsku obnovu zgrada.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.