PRIDRUŽITE SE

trgovanje naftnim derivatima

Vladina uredba 'grobar' malih trgovaca, banke ih već tretiraju kao 'smeće'

Mali trgovci naftnih derivata tvrde da zbog nove uredbe  gube kunu po litri kad se sve uračuna.

Piše: Hina/a.t.
22.06.2022. 08:16

Predsjednik Udruge malih trgovaca naftnim derivatima Armando Miljavac za Hinu je rekao da je vladina uredba o fiksiranju cijena goriva "grobar" malih trgovaca naftnim derivatima, koji njezinom primjenom na litri prodanog goriva gube oko jedne kune kada se uračunaju svi troškovi.

Toliki je minus kada cijeni koju mi plaćamo pribrojimo troškove za plaće, komunalije, poreze i druge, od trenutka kada kupljeno gorivo ukrcamo u cisterne, kaže Miljavac.

Prema njegovim riječima, više je opcija za izlazak iz takve situacije, no najbolja bi bila da im se omogući prodaja robe po tržišnim cijenama.

"Ovo nema smisla. Mi izravno dajemo svoj novac za smanjenje troškova života, a to mi ne možemo raditi niti je to naša zadaća", kaže Miljavac.

Ističe da su mali trgovci gorivom u težem položaju od velikih tvrtki, jer nemaju svoju proizvodnju i preradu.

Potraje li ovakva situacija, kaže da će izgubiti i rejting kod banaka, koje ih praktički već tretiraju kao "smeće" kada traže kredite i jamstva.

Kaže kako nije točno da se obična i premium goriva kupuju podjednako, nego da premium goriva kod malih trgovaca čine između pet i 10 posto prometa.

Dojma je da Ministarstvo gospodarstva želi riješiti problem i ističe da su članovi udruge spremi raditi na pronalaženju rješenja, ali kaže da to rješenje mora biti brzo, inače je u pitanju opstanak malih trgovaca.

Vlada je jučer donijela odluku o fiksiranju najviše maloprodajne cijene na benzinskim postajama koje se ne nalaze na autocestama, a ta mjera će vrijediti dva tjedna.

Tako od danas litra osnovnog eurodizela na benzinskim postajama koje nisu na autocestama stoji 13,08 kuna za litru, osnovnog benzina eurosuper 95 13,50 kuna po litri, dok plavi dizel može koštati najviše 9,45 kuna po litri.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je u utorak da bi bez intervencija vlade trenutne cijene goriva bile znatno skuplje, a da će se s malim trgovcima naftom nastojati zajednički pronaći najbolje rješenje.

Filipović je jutros održao sastanak s predstavnicima Udruge malih trgovaca naftom, a kako je izjavio nakon sjednice Vlade, sastanak je bio konstruktivan, saslušani su svi njihovi prijedlozi te će se s njima uspostaviti komunikacija i nastojati zajednički doći do rješenja u narednim danima.

"Nastojat ćemo pronaći najbolje rješenje, kako bi svi u ovoj situaciji osjetili što manje ovaj inflatorni udar", izjavio je Filipović.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.