PRIDRUŽITE SE

implementacija eura

Vodeći trgovci i logističari: Uvođenjem eura uštedjet ćemo 15 milijardi kuna godišnje

Implementacija eura doprinosi pozitivnoj percepciji pred investitorima, Hrvatska nikada nije imala viši rejting, a uvođenjem jake valute, kako je naveo viceguverner HNB-a, 15 milijardi eura godišnje manje će se trošiti na otplatu kamata.

Piše: Andrea Tomurad
29.06.2022. 12:39

Prva konferencija Udruge trgovine i logistike (UTIL) "Implementacija eura - sve što morate znati" održana je u srijedu 29. lipnja u Konzum Akademiji u Zagrebu.

Na konferenciji su, o procesu implementacije eura i izazovima koji s tim dolaze, govorili predstavnici UTIL-a, Ministarstva financija, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske narodne banke (HNB) i Državng inspektorata.

"UTIL je prva i jedina potpuno neovisna udruga trgovine i logistike. Osnovali smo je jer želimo vrlo jasno komunicirati probleme sektora", naveo je predsjednik UTIL-a i vlasnik F.O. Grupe Denis Čupić. Napomenuo je da implementacija eura, kao i svaka promjena iziskuje određen napor, ali i da je činjenica kako  je sektor trgovine i logistike u zadnjih 12 godina već na mnoge načine euroiziran. A ova promjena, kako je naveo Čupić, olakšat će poslovanje i, nada se, donijeti jeftinije kamatne stope.  "Mi u Hrvatskoj možemo postati most prema Europi za mnoga tržišta", rekao je Čupić.

Trgovci predvodnici procesa

Što implementacija znači za trgovce, kazala je Ana Babić, direktorica LPP Hrvatska. Pojasnila je da trgovci moraju prilagoditi svoje informacijske sustave, poslovne knjige i educirati zaposlenike.

"Sve to dok se borimo sa stopom inflacije koju Hrvatska nije doživjela od svoje neovisnosti", navela je Babić. "Implementacija je izazov i trošak, ali ja sam optimistična. Trgovci su predvodnici te možemo biti predvodnici i u ovom procesu", navela je.

Rast investicijskog rejtinga

Zvonimir Savić, posebni savjetnik premijera za ekonomiju, napomenuo je da implementacija doprinosi percepciji investitora s obzirom na to da će Hrvatska biti na razini investicijskog rejtinga. Nikada nismo imali viši rejting, a mala smo zemlja koja čini samo 0,3 posto europskog BDP-a, što je veliki uspjeh, pojasnio je Savić.

Prednosti svjetske rezervne valute kao što su mogućnosti zaduživanja i kapacitet za vođenje aktivne monetarne politike, predstavio je Michael Faulend, viceguverner HNB-a. Naglasio je i da su financijska tržišta već anticipirala kako će kreditni rejting u RH rasti. Zato su se, još od 2017., kamatne stope počele smanjivati te je situacija povoljnija za mnoge sektore i građane. "15 milijardi eura godišnje se manje troši na otplatu kamata, a tako će biti u svakoj godini nakon uvođenja eura", rekao je Faulend.

Osnivatelji UTIL-a

Udrugu trgovine i logistike osnovalo je 12 članica: Konzum, Orbico, Tisak, iNovine, Emmezeta, DB Schenker, LPP, Roto, Magic Baby, Polleo Sport, Galileo, F.O. Grupa.

Cilj udruge

UTIL je osnovan s ciljem povećanja konkurentnosti tvrtki u lancu opskrbe te omogućavanja uspješnijeg rasta industrije od strateške i gospodarske važnosti RH.

Ana Babić, direktorica LPP Hrvatska

Zvonimir Savić, posebni savjetnik premijera za ekonomiju

Michael Faulend, viceguverner HNB-a

Konferencija "Implementacija eura - sve što morate znati", 29. lipnja 2022., Konzum Akademija

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.