PRIDRUŽITE SE

AUTOINDUSTRIJA

Volkswagen udružuje snage s kineskim kompanijama u nabavi ključnih sirovina

Kineski ogranak njemačkog automobilskog diva Volkswagena najavio je suradnju s Huayou Cobaltom i grupom Tsingshan u nabavi nikla i kobalta kako bi obuzdao visoke troškove baterija za električna vozila.

21.03.2022. 11:28

Tri tvrtke potpisale su memorandum o razumijevanju o dva zajednička projekta u Indoneziji, gdje planiraju proizvoditi sirovine za baterije, navodi Volkswagen u priopćenju objavljenom u ponedjeljak, prenosi Hina.

"Suradnjom želimo ostvariti značajne troškovne prednosti, osigurati opskrbu sirovinama i postići transparentan i održiv lanac opskrbe ", navodi se u priopćenju.

Cijene nikla gotovo su upeterostručene u ovoj godini zbog ukrajinske krize i sankcija Rusiji, koja je veliki dobavljač.

Tsingshan je vodeći proizvođač nikla u svijetu, a tu mu je poziciju osigurao jeftini postupak proizvodnje. Kompaniji je zaprijetio ogroman gubitak budući da je špekulirala s padom cijena. Problem je i što kompanija prema propisima LME-a mora vaditi nikal spremanza fizičku isporuku.

LME za fizičku isporuku prihvaća samo katode, pelete, brikete i kolutove od nikla, a Tshingshan ga proizvodi samo u obliku koji se može koristiti u nehrđajućem čeliku i u baterijama.

Visoke cijene sirovina potaknule su u međuvremenu proizvođače električnih automobila poput Tesle i kineskog BYD-a da podignu cijene.

I izvršni direktor kineskog Li Auta Li Xiang upozorio je u subotu na službenoj stranici društvene mreže Weibo "sramotno" poskupljenje baterija u drugom tromjesečju.

Zato će vjerojatno cijene uskoro podići i oni proizvođači električnih automobila koji to još nisu napravili, dodao je Li.

Zamoljen da komentira Lijeve primjedbe, kineski proizvođač baterija CATL, dobavljač velikih proizvođača automobila, uključujući i Teslu, Reutersu je u ponedjeljak rekao da je podigao cijene nekih baterija zbog poskupljenja sirovina.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.