PRIDRUŽITE SE

Poljoprivreda

Vučković na sastanku ministara poljoprivrede u Slovačkoj

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković sudjelovala je u petak u Slovačkoj na sastanku ministara poljoprivrede Višegradske skupine (Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka) te ministara iz Bugarske, Rumunjske i Slovenije, na kojem se razgovaralo o aktualnom stanju na tržištu poljoprivrednih proizvoda u svjetlu sukoba u Ukrajini.

Piše: Hina
07.10.2022. 14:39

Kako su izvijestili iz Ministarstva, sastanku se pridružio i povjerenik Europske komisije (EK) za poljoprivredu i ruralni razvoj Janusz Wojciechowski.

Ministri su razmijenili stajališta o razvoju ugljične poljoprivrede, prijedlogu smanjenja korištenja pesticida u poljoprivredi te aktualnom stanju na tržištu poljoprivrednih proizvoda u svjetlu sukoba u Ukrajini.

Usvojena je zajednička izjava o ugljičnoj poljoprivredi, u kojoj se daju političke smjernice za budući zakonodavni prijedlog za certificiranje praksi ugljične poljoprivrede. Pritom je posebice naglašena važnost dobre analize učinka kako bi se definirale kvalitetne i učinkovite metode za mjerenje, praćenje i izvješćivanje o CO2 uklonjenog iz atmosfere, kao i pronalaska alternativnih izvora financiranja ugljične poljoprivrede.

Vučković je po pitanju ugljične poljoprivrede iznijela iskustva i projekte koji se u tom području provode u Hrvatskoj. Naglasila je kako se radi o praksama koje mogu predstavljati dodatni izvor prihoda za poljoprivrednike pod uvjetom da se prije toga definiraju pouzdane metode mjerenja ugljika u tlu te razviju odgovarajući mehanizmi naknade, koji neće donijeti dodatne administrativne zahtjeve za poljoprivrednike.

Pritom, kako je navela, ne treba zaboraviti osnovnu ulogu poljoprivredne politike - osiguranje primjerenog dohotka za poljoprivrednike i priuštivu hranu za potrošače.

U dijelu rasprave posvećenom korištenju pesticida Vučković je načelno pozdravila prijedlog EK kojim se želi smanjiti negativan utjecaj pesticida na zdravlje ljudi i okoliša, uz uvažavanje specifičnosti država članica. No, upozorila je da u trenutnim okolnostima rasta troškova u proizvodnji hrane treba voditi više računa o ekonomskoj održivosti poljoprivredne proizvodnje.

Govoreći o stanju na tržištu hrane, Vučković ukazala je na zabrinjavajući trend inflacije, osobito u pogledu cijena hrane. Pozdravila je mjere koje je usvojila EK radi stabilizacije cijena i pozvala Komisiju na daljnje korake s ciljem održavanja razine i isplativosti poljoprivredne proizvodnje, zaključuje se u priopćenju.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.