PRIDRUŽITE SE

Eurotransformacija Hrvatske

Vujčić predviđa inflaciju veću od prognoze MMF-a

Guverner HNB-a smatra i da će stopa rasta hrvatskog BDP-a ove godine biti viša od 2,7 posto koliko su procijenili stručnjaci iz MMF-a.

Piše: Hina/t.a.
07.06.2022. 13:26

Inflacija bi ove godine mogla dosegnuti oko devet posto, što je više od trenutne prognoze MMF-a (Međunarodni monetarni fond) u visini od šest posto, rekao je u utorak guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić tijekom konferencije "Eurotransformacija Hrvatske", u organizaciji Motus media Grupe. 

Vujčić je istaknuo da inflatorni pritisci rastu iz mjeseca u mjesec, posebno kod cijena hrane. Kazao je i da se svijet, pa tako i Hrvatska, suočavaju s prvim većim inflatornim pritiskom nakon mnogo godina.

U travnju je HNB revidirao procjenu ovogodišnje prosječne stope inflacije na 5,2 posto, nakon 2,6 posto u 2021. godini.

Vujčić smatra i da će stopa rasta hrvatskog BDP-a ove godine biti viša od 2,7 posto koliko su procijenili stručnjaci iz MMF-a. Očekuje snažan rast BDP-a i u drugom kvartalu ove godine.

Naglasio  je kako je američki Fed započeo zaoštravati monetarnu politiku, a isti zaokret najavljuje i  Europska središnja banka. Većina središnjih banaka u zemljama izvan europodručja još je prošle godine počela zaoštravati monetarnu politiku. S druge strane, Hrvatska narodna banka to nije napravila jer je zemlja na putu u eurozonu, kazao je Vujčić. 

"Cijena zaduživanja Hrvatske porasla je znatno manje nego u državama koje nisu u eurozoni", naveo je guverner, dodavši kako je posebno u Mađarskoj i Poljskoj vidljivo prelijevanje strožih uvjeta financiranja na tržišne kamatne stope. 

Naglasio je i da cijene uvezenih roba rastu brže od izvoznih, pa se uvjeti razmjene pogoršavaju, što povećava vanjskotrgovinski manjak.

"Realna gospodarska aktivnost u Hrvatskoj ipak je iznad pretkrizne razine, pri čemu je rast koncentriran u uslužnim djelatnostima", ističe guverner, koji smatra da bi povoljna kretanja u hrvatskom turizmu djelomično mogla kompenzirati negativne učinke skupljih energenata.

Ocjenjuje da bi se osobna potrošnja u Hrvatskoj trebala povećavati u predstojećem razdoblju, kao i da uvođenje eura neće znatno povećati cijene, jer je razina cijena u Hrvatskoj već relativno visoka, osobito hrane i telekomunikacija. 

"Razina ciiena u Hrvatskoj u svim je prehrambenim kategorijama iznad razina cijena zemalja srednje i istočne Europe, dok nam je razina dohotka usporediva sa zemljama koje su uvodile euro", zaključio je guverner.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.