PRIDRUŽITE SE

američka burza

Wall Street: Amerikanci i dalje zaoštravaju monetarnu politiku, ulagači nesigurni

Mary Daly, predsjednica ogranka Feda u San Franciscu, kazala je da očekuje povećanje kamata za 0,50 postotnih bodova na idućih nekoliko sjednica Feda jer bi u borbi s visokom inflacijom kamate trebale što prije dosegnuti 2,5 posto.

Piše: Hina
02.06.2022. 09:05

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale drugi dan zaredom jer su ulagači nesigurni po pitanju koliko će američka središnja banka morati zaoštriti monetarnu politiku kako bi suzbila visoku inflaciju.

Dow Jones oslabio je 176 bodova ili 0,54 posto, na 32.813 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,75 posto, na 4.101 bod, a Nasdaq indeks 0,72 posto, na 11.994 boda. Nakon višetjednog pada, prošloga su tjedna ti indeksi skočili više od 6 posto, što je potaknulo nadu ulagačima da se tržište počinje oporavljati. Međutim, u posljednja dva dana cijene su dionica ponovno pale.

Američka središnja banka ostat će pri agresivnom zaoštravanju monetarne politike.

Mary Daly, predsjednica ogranka Feda u San Franciscu, kazala je jučer da očekuje povećanje kamata za 0,50 postotnih bodova na idućih nekoliko sjednica Feda jer bi u borbi s visokom inflacijom kamate trebale što prije dosegnuti 2,5 posto.

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u 40 godina, iznad 8 posto, Fed je od ožujka povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, pa se sada kreću u rasponu od 0,75 do 1 posto.

Do kraja godine ključne kamate mogle bi se kretati u rasponu od 2,50 do 2,75 posto, procjenjuje se na tržištu.

A to će izazvati usporavanje rasta gospodarstva, na što upućuje većina posljednjih makroekonomskih pokazatelja.

Analitičari kažu da i u idućem razdoblju očekuju nestabilno trgovanje sve dok se inflacija ne spusti na razine koje bi jamčile da bi Fed mogao okončati ciklus zaoštravanja monetarne politike.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,98 posto, na 7.532 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,33 posto, na 14.340 bodova, a pariški CAC 0,77 posto, na 6.418 bodova.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.