PRIDRUŽITE SE

rast cijena dionica

Wall Street na putu tjednih dobitaka

Porasle cijene dionica nekoliko trgovačkih lanaca, a podršku tržištu pružio je i znatan rast cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Amazon i Tesla, koje su u posljednje vrijeme bile pod pritiskom.

Piše: Hina
27.05.2022. 09:33

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle drugi dan zaredom jer su ulagače ohrabrili poslovni rezultati nekoliko trgovačkih lanaca, pa su S&P 500 i Nasdaq indeks na putu prvih tjednih dobitaka u posljednjih osam tjedana.

Dow Jones porastao je 516 bodova ili 1,61 posto, na 32.637 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,99 posto, na 4.057 bodova, a Nasdaq indeks 2,68 posto, na 11.740 bodova.

Pritom su najviše porasle cijene dionica nekoliko trgovačkih lanaca, nakon što su objavili kvartalne poslovne rezultate i povećali procjene prodaje i zarade u ovoj godini.

Tako su cijene dionica Dollar Generala, Macy'sa i Dollar Treea skočile između 13,7 i 19,3 posto.

Podršku tržištu pružio je i znatan rast cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Amazon i Tesla, koje su u posljednje vrijeme bile pod pritiskom.

Ulagače, pak, nije uznemirio revidirani podatak, prema kojemu je američko gospodarstvo u prvom tromjesečju palo 1,5 posto na anualiziranoj razini, nešto više u odnosu na prvu procjenu i očekivanja analitičara.

Zahvaljujući snažnom rastu posljednjih dana, S&P 500 i Nasdaq indeks na putu su prvih tjednih dobitaka, nakon sedam tjedana pada. Dow Jones je, pak, na putu prvog dobitka nakon osam tjedana pada.

U odnosu na početak tjedna Dow je u plusu 4,4 posto, S&P 500 oko 4, a Nasdaq indeks 3,4 posto.

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u 40 godina, iznad 8 posto, Fed je od ožujka povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, a očekuje se da će ih dodatno podignuti za po 0,50 postotnih bodova na barem iduće dvije sjednice.

Do kraja godine ključne kamate mogle bi se kretati u rasponu od 2,50 do 2,75 posto, procjenjuje se na tržištu.

To će izazvati usporavanje rasta gospodarstva, a na to upućuju i svi posljednji pokazatelji.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,56 posto, na 7.564 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,59 posto, na 14.231 bod, a pariški CAC 1,78 posto, na 6.410 bodova.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.