PRIDRUŽITE SE

stanje neizvjesnosti

Wall Street pao drugi dan zaredom: Čeka se...

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u lipnju inflacija dodatno ubrzala s 8,6 posto, koliko je iznosila u svibnju, na 8,8 posto na godišnjoj razini.

Piše: Hina
13.07.2022. 09:54

Na Wall Streetu su burzovni indeksi pali i u utorak, drugi dan zaredom, jer na tržištu vlada nesigurnost uoči izvješća o inflaciji u SAD-u i početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Cijelo vrijeme indeksi su se kretali na rubu pozitivnog i negativnog područja da bi pred sam kraj trgovanja skliznuli dublje u negativno. Ulagači su oprezni i ne žele riskirati uoči izvješća o potrošačkim cijenama u SAD-u, koje će biti objavljeno u srijedu i koje bi moglo znatno utjecati na smjer tržišta.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u lipnju inflacija dodatno ubrzala s 8,6 posto, koliko je iznosila u svibnju, na 8,8 posto na godišnjoj razini. Bila bi to nova najviša razina inflacije u više od 40 godina, što je ponajviše posljedica rasta cijena energenata i poremećaja u nabavnim lancima.

Paul Kim, direktor u tvrtki Simplify ETFs, procjenjuje da se inflacija u lipnju primaknula razini od 9 posto, „a s tako visokom inflacijom Fedu je samo jedno na umu”. U nastojanju da suzbije inflaciju, američka središnja banka povećala je u lipnju ključne kamatne stope za 0,75 postotnih bodova, a očekuje se da će to učiniti i u srpnju.

Zbog toga se rast gospodarstva usporava, a pitanje je samo hoće li Fed uspjeti 'mekano' prizemljiti gospodarstvo ili ga gurnuti u recesiju. „Investitori čekaju da vide kakva je situacija s inflacijom i zaradama kompanija. Već nekoliko mjeseci tržište je nestabilno zbog straha od inflacije i recesije. Investitori su vrlo zbunjeni i ne žele riskirati”, kaže Brent Schutte, direktor u tvrtki Northwestern Mutual Wealth Management Company.

Ulagači su oprezni i zbog toga što ovoga tjedna počinje sezona objava kvartalnih financijskih izvješća kompanija. U četvrtak i petak rezultate ostvarene u drugom tromjesečju objavit će velike američke banke, a prije toga nekoliko kompanija, kao što su PepsiCo i Delta Air Line.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.