PRIDRUŽITE SE

ulagači oprezni

Wall Street pao nakon upozorenja Walmarta

Najviše su pale cijene dionica u trgovačkom sektoru, nakon što je najveći američki trgovački lanac Walmart upozorio na negativan utjecaj visoke inflacije na njegovo poslovanje i smanjio procjene zarade u ovoj godini.

Piše: Hina/a.t.
27.07.2022. 08:31

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi pali, nakon što je trgovački lanac Walmart smanjio procjene zarade u ovoj godini, a ulagači su oprezni i zbog predstojećeg povećanja kamatnih stopa američke središnje banke.

Dow Jones pao je 228 bodova ili 0,71 posto, na 31.761 bod, dok je S&P 500 skliznuo 1,15 posto, na 3.921 bod, a Nasdaq indeks 1,87 posto, na 11.562 boda.

Pritom su najviše pale cijene dionica u trgovačkom sektoru, nakon što je najveći američki trgovački lanac Walmart upozorio na negativan utjecaj visoke inflacije na njegovo poslovanje i smanjio procjene zarade u ovoj godini.

S&P 500 indeks tog sektora pao je 4,2 posto, pri čemu je cijena dionice Walmarta potonula više od 7 posto, Amazona više od 5, a Targeta 3,6 posto.

Loše je na tržište utjecao i podatak o padu povjerenja potrošača u srpnju na najniže razine u godinu i pol dana zbog zabrinutosti u vezi visoke inflacije i rasta kamatnih stopa.

Jučer je počela dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke koji će u srijedu, kako se očekuje, ponovno povećati ključne kamatne stope za 0,75 postotnih bodova.

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u više od 40 godina, Fed je od ožujka na svakoj sjednici povećao kamate, a to dovodi do usporavanja rasta američkog gospodarstva.

Ulagači se plaše da bi ono čak moglo uroniti u recesiju.

Poslovanje bolje od očekivanog

U fokusu tržišta su i kvartalni poslovni rezultati kompanija. Dosad je izvješća objavilo više od 100 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu je njih oko 75 posto ostvarilo veću zaradu nego što se očekivalo.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju ostvarile 6,2 posto veću dobit nego u istom lanjskom razdoblju.

"Većina kompanija objavila je bolje rezultate nego što se očekivalo. No, neke su objavile i upozorenja u vezi poslovanja, a ulagači su se fokusirali na to", kaže Peter Cardillo, glavni ekonomist u tvrtki Spartan Capital Securities.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Frankfurtski DAX indeks skliznuo je 0,86 posto, na 13.096 bodova, a pariški CAC 0,42 posto, na 6.211 bodova. Londonski FTSE ostao je, pak, nepromijenjen, na 7.306 bodova.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.