PRIDRUŽITE SE

europska burza raste

Wall Street pao uoči sjednice Feda

Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks pao, na eurospskim burzama cijene dionica su porasle, a jutros su najviše pale cijene dionica na kineskim burzama.

15.03.2022. 08:46

Trend klizanja S&P 500 indeksa ušao je u treći tjedan, što je posljedica nesigurnosti ulagača zbog rata u Ukrajini, ali i neizvjesnosti po pitanju zaoštravanja monetarne politike u SAD-u.

U utorak počinje dvodnevna sjednica čelnika Feda, a njihove odluke bit će objavljene u srijedu, izvjestila je HINA.

Gotovo je sigurno da će, po prvi put nakon tri godine, Fed povećati ključne kamate, s obzirom da se već mjesecima inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u 40 godina, blizu 8 posto. 

Oštro su, u prosjeku 2,9 posto, jučer pale i cijene dionica u energetskom sektoru, što je posljedica pada cijena nafte ispod 110 dolara po barelu. Još prije tjedan dana cijena barela dosegnula je zbog rata u Ukrajini 139 dolara, najvišu razinu od 2008. godine.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,53 posto, na 7.193 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 2,21 posto, na 13.929 bodova, a pariški CAC 1,75 posto, na 6.369 bodova.

A MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu više od 2 posto, što je drugi dan zaredom kako je oštro pao. Jutros su najviše pale i cijene dionica na kineskim burzama, što je posljedica najvećeg broja novozaraženih koronavirusom od početka pandemije 2020. godine. Zbog toga je 'zatvoren' 17-milijunski grad Shezhen, pa se ulagači plaše slabljenja gospodarskih aktivnosti.

Središnja kineska banka kamate je ostavila nepromijenjene, pa su splasnule nade u nove poticajne mjere.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.