PRIDRUŽITE SE

podaci hnb-a

Zaduživanje energetskog sektora skočilo za 21,4 posto

Kao i tijekom nekoliko prethodnih mjeseci, napominju iz HNB-a, najveći iznosi kredita odnosili su se na poduzeća iz energetskog sektora...

Piše: Hina
01.11.2022. 08:47

Ukupni plasmani monetarnih institucija domaćim sektorima, osim središnje države, u rujnu su u odnosu na kolovoz porasli za 2,8 milijardi kuna ili 1,1 posto na osnovi transakcija, dok je njihova godišnja stopa rasta ubrzala na 10,7 posto, pri čemu iz HNB-a u komentaru mjesečnih kretanja izdvajaju snažan rast kredita poduzećima. 

Po podacima Hrvatske narodne banke (HNB) objavljenima u ponedjeljak, ukupni krediti, osim središnje države, u rujnu su iznosili 260 milijardi kuna, što je, na osnovu transakcija, 2,9 milijardi kuna ili 1,1 posto više nego u kolovozu, dok je na godišnjoj razini to porast za 24,9 milijardi kuna ili za 10,6 posto.   Analitičari središnje banke u komentaru monetarnih kretanja za rujan ističu kako se mjesečni rast plasmana u cijelosti odnosi na kredite koji su prevladavajuća stavka plasmana, pri čemu su snažno porasli krediti nefinancijskim poduzećima, za 2,7 milijardi kuna ili 2,7 posto.  Krediti nefinancijskim poduzećima su tako krajem rujna iznosili 101,6 milijardu kuna, a na godišnjoj razini su zabilježili skok od 17,9 milijardi kuna ili 21,4 posto. Kao i tijekom nekoliko prethodnih mjeseci, napominju iz HNB-a, najveći iznosi kredita odnosili su se na poduzeća iz energetskog sektora.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.