PRIDRUŽITE SE

odraz poremećaja

Zagrebačka burza: Redoviti promet dionicama iznosio je svega 28,5 milijuna kuna

Među sektorskim indeksima, najviše je prošloga tjedna pala Crobexindustrija, za 4,35 posto, dok je najviše porastao Crobexkonstrukt, za 1,49 posto.

Piše: Hina/m.a.m.
22.05.2022. 09:28

Na domaćoj, kao i svjetskim burzama, već tjednima vlada oprez jer se zbog visoke inflacije očekuje povećanje kamatnih stopa nekih od najvećih središnjih banaka u svijetu, dok se istodobno usporava rast najvećih svjetskih gospodarstava. 

Dionički indeksi Zagrebačke burze protekloga su tjedna blago pali, čevrti tjedan zaredom, uz skroman promet, jer investitori nemaju poticaja za znatnija ulaganja u dionice, s obzirom da se zbog visoke inflacije očekuje zaoštravanje monetarne politike u svijetu.

Crobex indeks oslabio je protekloga tjedna 0,04 posto, na 2.081 bod, a Crobex10 za 0,03 posto, na 1.240 bodova. Oba indeksa zabilježila su gubitke četvrti tjedan zaredom te se tako nalaze na najnižm razinama od kraja ožujka ove godine.

Među sektorskim indeksima, najviše je prošloga tjedna pala Crobexindustrija, za 4,35 posto, dok je najviše porastao Crobexkonstrukt, za 1,49 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je svega 28,5 milijuna kuna, otprilike 10 milijuna manje nego u tjednu ranije.

Najlikvidnije dionice

Najlikvidnija je bila dionica Atlantske plovidbe, s prometom od 2,8 milijuna kuna, a cijena joj je na tjednoj razini ostala nepromijenjena, 526 kuna.

Po likvidnosti je slijedila dionica HPB-a, kojom je ostvareno 2,5 milijuna kuna prometa, a cijena joj je oslabila 0,55 posto, na 910 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica HT-a, s ostvarenih 2,4 milijuna kuna prometa. Cijena joj se spustila 1,11 posto, na 178 kuna.

Promet veći od 2 milijuna kuna ostvaren je još i dionicom Valamar Riviere, a cijena joj je pala 0,58 posto, na 34,1 kunu.

Najveći pad

Najveći pad cijene zabilježila je dionica Dalekovoda, za 44 posto, na 17,7 kuna. Znatno je oslabila i cijena dionice Đuro Đaković grupe, za 22,3 posto, na 2,02 kune, te Ciak grupe, za 16,5 posto, na 48 kuna.

S druge strane, najveća dobitnica bila je dionica Lošinjske plovidbe holdinga, sa skokom cijene za 10,24 posto, na 140 kuna.

Na domaćem tržištu kapitala protekloga se tjedna trgovalo s ukupno 64 dionice, pri čemu je cijena njih 20 porasla, 30 pala, a 14 stagnirala.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.