PRIDRUŽITE SE

svjetski trendovi

Zagrebačka burza: Slično dva tjedna zaredom

Redovni promet dionicama dosegnuo je prošli tjedan 26,95 milijuna kuna, što je otprilike na razini kao i u tjednu ranije.

Piše: Hina/m.a.m.
03.07.2022. 08:22

Na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna Crobex indeksi blago pali, ponajviše pod utjecajem negativnih kretanja na svjetskim burzama, uz stagnaciju redovnog prometa nadomak 30 milijuna kuna.

Crobex indeks spustio se protekloga tjedna 0,09 posto, na 2.009 bodova, a Crobex10 za 0,27 posto, na 1.190 bodova. Među sektorskim indeksima, jedino je pala Crobexindustrija, i to za 3,33 posto, dok je najviše porastao Crobexkonstrukt, za 2,6 posto.

Mjesec lipanj, pak, Crobexi su završili s gubitkom većim od tri posto, pri čemu Crobex za 3,19 posto, a Crobex10 za 3,61 posto, pod pritiskom oštre korekcije cijena dionica na svjetskim tržištima, budući da se investitori sve više pribojavaju da će zbog zaoštravanja monetarnih politika središnjih banaka u svijetu, dok nastoje suzbiti galopirajuću inflaciju, globalno gospodarstvo možda uroniti u recesiju.

Redovni promet dionicama dosegnuo je prošli tjedan 26,95 milijuna kuna, što je otprilike na razini kao i u tjednu ranije. Uz to, ostvareno je 6,74 milijuna kuna blok prometa u transakciji s dvije dionice. Dionicom Podravke tako je ostvareno 3,48 milijuna kuna blok prometa, po cijeni od 580 kuna, a dionicom Slavonskog ZIF-a 3,26 milijuna kuna, po cijeni od 21,6 kuna po dionici.

HT hit

U redovnom trgovanju najlikvidnija je bila dionica HT-a, s prometom od 2,62 milijuna kuna. Cijena joj je pala 1,97 posto, na 174 kune. Slijedila je dionica Valamar Riviere, s prometom od 2,15 milijuna kuna i rastom cijene za 1,84 posto, na 33,2 kune. U fokusu investitora bila je i dionica Podravke, kojom je u redovnom trgovanju ostvareno gotovo 2 milijuna kuna, uz skok cijene za 3,51 posto, na 590 kuna. 

Pad Lenca, skok Rijeke

Među likvidnijim izdanjima, najviše su pale cijene dionica Brodogradilišta Viktora Lenca, za 7,82 posto, na 16,5 kuna, te Jadroplova, za 6,92 posto, na 60,5 kuna. Najveća prošlotjedna dobitnica, pak, bila je dionica Luke Rijeka, sa skokom cijene za 23,33 posto, na 37 kuna. Protekloga tjedna na domaćem se tržištu trgovalo s ukupno 59 dionica, pri čemu je cijena njih 20 porasla, 25 pala, a 14 stagnirala. 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.