Proizvodni tim Zagrebačke pivovare skuhao je 2.000 uvarak u ovoj godini već u studenom, a to znači da je pivovara i prije kraja godine proizvela više od 1.700.000 hektolitara piva - najranije u svojoj povijesti.
Uvarak, inače, predstavlja jednu proizvodnu šaržu sladovine koju čine mljeveni hmelj, slad i voda, riječ je o poluproizvodu u procesu proizvodnje, a iz njega se daljnjim procesima proizvodi pivo.
- Rekordni broj uvaraka ove godine potvrđuje predanost našeg tima i težnju kontinuiranom poboljšanju procesa. Osim što obaramo vlastite rekorde, ponosni smo na održivost našeg procesa proizvodnje, što smatramo ključnim za uspjeh našeg poslovanja. Sve više proizvedenih uvaraka na godišnjoj razini još je jedan dokaz da potrošači rado konzumiraju naše proizvode- komentirao je Tomislav Bačurin, menadžer proizvodnje i energetike u Zagrebačkoj pivovari.
Proces proizvodnje piva započinje mljevenjem slada te prolazi kroz različite faze poput ukomljavanja, filtracije komine, kuhanja, dodavanja hmelja, sve do završetka kuhanja i hlađenja sladovine. Izrada jedne šarže traje dva sata, a cijeli proces nadgledaju dvije osobe u tri različite smjene. Ukupan proizvodni tim pivovare broji 24 člana u četiri različita pogona.