PRIDRUŽITE SE

Istraživanje Mplus grupe

Zaposlenici koji rade od kuće iskazuju veću razinu osobnog zadovoljstva

Glavna direktorica HUP-a Irena Weber istaknula je da se sve više zaposlenika odlučuje raditi od kuće ili kroz hibridni model, a poslodavci im izlaze u susret, imajući u vidu nedostatak radne snage. 

19.12.2023. 16:09

Razina zadovoljstva poslom i ravnoteže između poslovnog i privatnog života kod zaposlenika koji rade od kuće viša je nego kod onih koji rade u uredu, zbog čega 78 posto zaposlenika želi nastaviti raditi od kuće, pokazalo je istraživanje koje je u suradnji s vodećim znanstvenicima i znanstvenim institucijama provela Mplus grupa, a koje je danas predstavljeno u Hrvatskoj udruzi poslodavaca. 

Mplus grupa je u svoje redovno istraživanje o angažiranosti radnika, u suradnji s istraživačima s brojnih sveučilišta, uključujući Harvard, Oxford i Sveučilište u Zagrebu, uključila i dodatna pitanja oko rada od kuće i wellbeinga. Nakon prikupljenih 4.554 upitnika iz 7 zemalja, analizu su proveli renomirani znanstvenici, koji su doveli u vezu zadovoljstvo poslom i rad od kuće.

- Prije izbijanja pandemije, u Mplusu je 27 posto zaposlenika radilo od kuće, 4,7 posto hibridno, a 70,7 posto iz ureda. U ožujku 2020., izbijanjem pandemije, 70 posto zaposlenika prešlo je na rad od kuće, što je 61 posto više. Tijekom pandemije covid-19 uočili smo da je rad od kuće za Mplus uspješna poslovna politika, pa smo ju po završetku pandemije i zadržali, ali željeli smo i znanstveno provjeriti misle li isto i naši zaposlenici - rekla je Bruna Kostelac Košir, glavna direktorica za ljudske resurse u Mplus Grupi. 

Mplus je u svom istraživanju utvrdio da kao najčešće prednosti rada od kuće, zaposlenici ističu uštedu vremena na promet, što im je omogućilo više slobodnog vremena te ujednačeniji svakodnevni život, u kojemu su imali više vremena za obitelj. Zaposlenici koji rade od kuće zadovoljniji su poslom (70,3 posto) od onih koji rade u uredu (64,8 posto).

Weber: Borimo se za svakog zaposlenika

Glavna direktorica HUP-a Irena Weber istaknula je da se sve više zaposlenika odlučuje raditi od kuće ili kroz hibridni model, a poslodavci im izlaze u susret, imajući u vidu nedostatak radne snage. 

- Borimo se za svakog zaposlenika i ovo je jedan od načina na koji možemo pridonijeti zadovoljstvu zaposlenika i kreiranju ravnoteže privatnog i poslovnog života - poručila je Weber, dodavši i da će se snažan rast primanja i standarda zaposlenika nastavit i u 2024. godini, jer na tržištu rada u Hrvatskoj nikada nije vladala toliko jaka bitka za svakog pojedinog zaposlenika, a poslodavcima je ključan cilj zadržavanje i privlačenje radnika. 
 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.