PRIDRUŽITE SE

pitanje

Zarada u turizmu pokazuje se boljom nego 2019., no koliku ulogu igra inflacija?

Netko možda može špekulacijama u kratkom roku biti na dobitku, no dugoročno svi gubimo, poručio je Marić i pozvao da svi daju svoj doprinos.

Piše: Hina/m.a.m.
26.06.2022. 08:53

Vrijednost fiskaliziranih računa u turizmu trenutno je oko 25 posto veća u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Međutim, iako to nije lako raščlaniti, nažalost značajniji efekt na takve rezultate ima i rast inflacije.

Riječi su to ministra financija Zdravka Marića koji navodi i činjenicu da su prema podacima za svibanj cijene u kategoriji hotela i restorana na godišnjoj razini porasle za oko 12 posto.

Po pitanju rasta cijena hrane, Marić smatra kako bi svi trebali dati svoj doprinos ("smanjiti špekulativne aktivnosti"), a to osim trgovaca uklkjučuje i proizvođače, otkupljivače, te bazične proizvođače poljoprivrednih proizvoda.

"Tim špekulacijama u kratkom roku netko može eventualno dobiti, no dugoročno svi gubimo", poručio je Marić.

Rekao je i da je Vlada dala poticaj putem smanjenja PDV-a na hranu, a kao pozitivnu okolnost je apostrofirao i visoko konkurentno tržište maloprodaje u Hrvatskoj, pri čemu se konkurencijom trgovačkih lanaca koliko-toliko ublažavaju inflatorni pritisci.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.