PRIDRUŽITE SE

neizvjesna jesen

Zasad se manje od polovice Nijemaca odlučilo na štednju energije

Popularna je mjera kraće i tuširanje vodom niže temperature, koju je odabralo 49 posto 'štediša' energije. Nešto više od polovine (53 posto) smanjilo je broj električnih uređaja u stanju mirovanja, a 35 posto planira provjeriti štedljivost grijalica ili je to već napravilo.

Piše: Hina
18.07.2022. 12:02

Manje od polovine građana Njemačke štedi energiju nakon što je vlada zbog smanjene opskrbe ruskim plinom upozorila da će možda biti prisiljena racionirati potrošnju, pokazalo je istraživanje agencije YouGov.

Ukupno 39 posto sudionika ankete smanjilo je potrošnju, utvrdio je YouGov u anketi koju je naručila novinska agencija dpa. U skupini 'štedljivih' njih 11 posto izjavilo da je počelo štedjeti energiju odmah nakon početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače, a 28 posto priznalo je da su smanjili potrošnju tek u protekla četiri tjedna. Njih 27 posto odlučilo je poduzeti mjere kako bi smanjilo potrošnju i prije rata.

Popularna je mjera kraće i tuširanje vodom niže temperature, koju je odabralo 49 posto 'štediša' energije. Nešto više od polovine (53 posto) smanjilo je broj električnih uređaja u stanju mirovanja, a 35 posto planira provjeriti štedljivost grijalica ili je to već napravilo. Svaki deseti ispitanik manje gleda filmove i tv serije, a njih 18 posto manje kuha.

U skupini onih koji još nisu smanjili potrošnju energije, samo devet posto njih ne planira to napraviti ni u budućnosti, uglavnom zato što ne vide nikakav potencijal za uštedu. Petnaest posto ispitanika namjerava smanjiti potrošnju energije, a 10 posto ne želi se obvezati na takve mjere.

Najveće europsko gospodarstvo nervozno očekuje rasplet priče sa smanjenim isporukama ruskog plina.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.