PRIDRUŽITE SE

svjetske burze ponovno pale

Zašto je skok zaposlenosti u SAD-u zapravo mač s dvije oštrice

U petak je objavljeno da je u svibnju u SAD-u broj zaposlenih povećan za 390.000, više u odnosu na 325.000, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

Piše: Hina/m.a.m.
05.06.2022. 09:10

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale, nakon snažnog rasta tjedan dana prije, jer su ulagači nesigurni po pitanju koliko će središnje banke zaoštriti monetarnu politiku kako bi suzbile inflaciju.

Zbog toga ulagače nisu ohrabrili ni dobri makroekonomski pokazatelji. U petak je, naime, objavljeno da je u svibnju u SAD-u broj zaposlenih povećan za 390.000, više u odnosu na 325.000, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

To potvrđuje da je gospodarska situacija i dalje dobra, premda se očekuje usporavanje rasta zbog povećanih kamata. No, ti su podaci mač s dvije oštrice, kaže Shawn Snyder, strateg u tvrtki Citi Personal Wealth Management.

„Ti podaci nam govore da je gospodarstvo u prilično dobroj formi, što je, dakako, dobra vijest. No, u kontekstu visoke inflacije, ti podaci mogu učvrstiti uvjerenje čelnika Feda da mogu agresivnije zaoštriti monetarnu politiku. Stoga su ovi podaci ponešto negativni za investitore koji su se nadali da bi Fed u drugoj polovici godine mogao zastati s povećanjem kamata”, kaže Shawn Snyder.

Osim inflacije i povećanja kamata, nesigurnost na tržištu posljedica je rata u Ukrajini, poremećaja u nabavnim lancima i usporavanja rasta najvećih gospodarstava u svijetu.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.