PRIDRUŽITE SE

hrvatski sabor

Zastupnici pozdravili veće korištenje zelene energije i strategiju za vodik

Saborski zastupnici u četvrtak su pozdravili prijedlog hrvatske Strategije za vodik do 2050.,  istaknuvši važnost razvoja gospodarstva temeljem na vodiku, vlastitoj proizvodnji energije i povećanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Piše: Hina/a.t.
24.03.2022. 12:14

Hrvatska posljednjih godina ulaže velike napore u dekarbonizaciji energetskog sektora i gospodarstva, a cilj do 2030. je da najmanje 36,6 posto električne energije u potrošnji bude iz obnovljivih izvora, rekao je državni tajnik Ministarstva gospodarstva Ivo Milatić. No, to će se dodatno povećavati.

U prijedlogu Strategije, koja je nastavak inicijative za vodik na razini EU koju je RH potpisala 2018., Hrvatska je stavila naglasak na obnovljivi vodik, koji je dobiven tehnologijama koje emitiraju neznatnu količinu CO2. Dio hrvatskog gospodarstva već je iskazao interes za razvijanje vodikovih tehnologija i zato je potreban Vladin strateški dokument koji će jasno pokazati smjer razvoja vodikovih tehnologija u RH,  rekao je Milatić. 

Zastupnici su imali upite o komercijalnoj isplativosti zelenog vodika. Milatić je, među ostalim, istaknuo da je naša zemlja bogata potencijalima u obnovljivim izvorima zbog čega ne bi bilo pametno ići u nekom drugom pravcu osim zelenog vodika, da se Hrvatska u Nacionalnom planu oporavka obvezala da će u iduće tri godine napraviti 10 punionica te isfinancirati određeni broj elektrolizatora i da je spremna na to, te da je svjestan da dok ta tehnologija ne pojeftini bit će potrebno izdašnije poticanje od strane države.

Milatić je na upit Marina Miletića (Most) odakle Hrvatskoj novac za obnovljive izvore, rekao da će konvencionalno obnovljivi izvori energije, posebice vjetar i sunce, u skoroj budućnosti trebati minimalno ili nikakvo poticanje od države. Naš fokus će ubuduće biti mikrosolariji na kućama i nove tehnologije, a od novih tehnologija će vodik dominirati u financijskom i svakom drugom smislu, poručio je.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.